Az év strandételének választott a Mesés bisztró Nyári káposztája nyerte: rozmaringos zöldbúza-törettel fermentált szőlőlevélbe töltött darált bárányhús, amelyet fermentált póréhagymás hideg káposztán, házi málnaecetes lilahagymával kínálnak.
![Fotó: Balatoni Kör/Heim Alexandra](/images/site/articles/inline/2024/07/1722431048-lzxz3TfrO_md.jpg)
A strandbüfé kategóriában az alsóörsi Oliva strandbüfé pisztáciapesztós lángosa nyert, amelynél nemcsak a bazsalikomos pesztóba, de a tésztába is kerül pirított pisztácia.
![Fotó: Balatoni Kör/Heim Alexandra](/images/site/articles/inline/2024/07/1722431019-U6m5zE9QG_md.jpg)
Idén új versenykategória volt az év stranddesszertje, amelynek nyertese a zamárdi Tiki Beach bisztró szezonális gyümölcsös tarhonyapudingja lett.
![Fotó: Balatoni Kör/Heim Alexandra](/images/site/articles/inline/2024/07/1722431054-VNTat0Z39_md.jpg)
Vega különdíjat kapott a badacsonyörsi Vánkos étterem faszénen, tisztított vajjal grillezett patisszonja, amelyet égetett citrom levével és saját készítésű sárgaborsó misóval készült vajas kukoricahabbal tálalnak.
![Fotó: Balatoni Kör/Heim Alexandra](/images/site/articles/inline/2024/07/1722431060-y1dUZGohZ_md.jpg)
Az év felfedezettje idén a siófoki Julcsi Kalácsoda lett, amely a szokásos édes kürtőskalácsot liofilizált málnával spékelte meg, és a sós kürtősben is egyedit alkotott azzal, hogy a sajtot nem töltelékként vagy feltétként adja hozzá, hanem összepirítja - baconnel vagy anélkül - a sós tésztából készített kaláccsal.
![Fotó: Balatoni Kör/Heim Alexandra](/images/site/articles/inline/2024/07/1722431553-hegrv9iTc_md.jpg)