eur:
394.46
usd:
354.52
bux:
72924.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Az amerikai elnök halálos hagyatéka

Nem elég, hogy csak néhány ország van, ahol több elítéltet végeznek ki, mint az Egyesült Államokban, a Bush-adminisztráció most azon dolgozik, hogy felgyorsítsa a halálsorokon várakozók ítéleteinek végrehajtását.

Az Egyesült Államok főállamügyésze - aki George Bush texasi kormányzósága idején a jelenlegi elnök jogi tanácsadója volt - az utolsó simításokat végzi azon a törvényjavaslaton, amely lehetővé tenné, hogy az államok közvetlenül az igazságügyi minisztériumhoz forduljanak ahelyett, hogy előbb a szövetségi bíróságokat keresnék meg a halálos ítéletek ügyében. Így a tárca illetékesei közvetlenül dönthetnének arról, hogy a vádlottat halálbüntetéssel sújtsák-e.

A kivégzések számát tekintve az Egyesült Államok az élen jár: az első hatban van. Tavaly 52 amerikait végeztek ki, és további ezrek várnak a halálra a siralomházakban.

Kevesebb idejük lesz

Ha a tervezetet elfogadják, sok esetben a vádlottaknak jóval kevesebb idejük lesz, hogy szövetségi szinten fellebbezzenek, a bíróságoknak pedig arra, hogy döntsenek. Abban a kérdésben is egyedül a főállamügyész dönt majd, hogy a vádlott megfelelő védelmet kapott-e vagy sem, ha esetleg ezzel kapcsolatban panasz merülne fel.

A jelenlegi főállamügyész, Alberto Gonzalez korábban is szinte minden ügyben a kivégzés mellett döntött, és soha annyi embert - 152-t - nem küldtek halálba még Texasban, mint amikor az ott kormányzó George Bush mellett dolgozott.

Több embert végeznek majd ki?

A javaslat - amelyet az illetékesek szerint elfogadnak, amint a körülmények engedik - bírálói szerint, mivel több lehetőséget is elvesznek a vádlottaktól a fellebbezésre, lehetséges, hogy az eddigieknél is több embert ítélnek majd halálra és végeznek ki ártatlanul. Máig 123 már halálára váró rabról bizonyosodott be, hogy nem ő követte el azt a bűnt, amivel vádolták, így szabadon távozhatott.

A tervezet egyébként szembe megy azzal a tendenciával, amely sok államban jellemző, máshol ugyanis egyre kevesebb embert végeznek ki, és tavaly az Egyesült Államokban is csökkent a halálos ítéletek száma.

A javaslat támogatói szerint azonban itt az ideje, hogy változtassanak a jelenlegi gyakorlaton: most évekig, évtizedekig is a halálsorokon várhatják a rabok a kivégzésüket, egy elítélt pedig évente körülbelül 90 ezer dollárjába kerül az amerikai polgároknak.

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×