eur:
394.49
usd:
354.24
bux:
72943.39
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Építik a mobilgátat Visegrádon, az áradó Duna partján 2024. szeptember 16-án.
Nyitókép: Építik a mobilgátat Visegrádon, az áradó Duna partján 2024. szeptember 16-án. MTI/Bruzák Noémi

Az árvíz hírei kedden - "Politizálni nem a gátakon kell"

A kormányoldal "megtalálta" a Tisza Párt elnökét a dunai árvíz elleni védekezés során, miközben a pártelnök aktivistákkal együtt a gátakon dolgozik - de közben posztol is a Facebookon. Debütál a nagymarosi mobilgát, a budapesti rakpartok zárva, a vízszint emelkedik.

2024.09.17. 10:16

970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál

Kedden hajnali négy órakor 970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál, Dévénynél a 900 centiméter körüli magasságot érte el - jelentette a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Komáromban a vártnál hamarabb érheti el a csúcsot a folyó vízszintje.

2024.09.17. 10:05

A gátakon a Református Szeretetszolgálat is - így lehet segíteni

Hétfőn Dunaalmás, kedden Tahi - ezeken a településeken vesz részt az árvízi védekezésben a Magyar Református Szeretetszolgálat. A következő napokban a Duna más szakaszaihoz mennek majd.

2024.09.17. 09:55

Hat autó maradt a rakparton

2024.09.17. 09:42

Segítség az Ökumenikus Segélyszervezettől

Több településen is bekapcsolódott az árvízi védekezésbe az Ökumenikus Segélyszervezet - közölte a karitatív szervezet kedden reggel az MTI-vel.

A közlemény szerint önkénteseik egyebek között homokzsákokat készítenek a gátak építéséhez, élelemmel és ivóvízzel látják el a gátakon dolgozókat, illetve a helyben szükséges logisztikai feladatokban segítenek.

A szervezet nagy teljesítményű szivattyúkkal segít több árvízveszély által érintett településen, elsők között Kisorosziban és Kismaroson.

Munkatársaik az árvízveszély kezdetétől fogva folyamatosan járják a kritikus helyzetben lévő településeket, hogy a helyszínen végezzenek felméréseket, illetve a települések vezetőivel egyeztessenek a segítségnyújtás módjáról - áll a közleményben.

2024.09.17. 09:41

Mentik a gemenci vadállományt

A közvetlen életveszély elhárítása és a vad védelme érdekében szerdától teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemencben, ahol megindult a vadak mentése és megkezdődtek az árvízvédelmi munkálatok - közölte a Gemenc Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

Az erdőgazdálkodással foglalkozó társaság a közleményében azt írta, hogy a felázott erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz. A vészhelyzetet tovább fokozza, hogy a Duna gyors emelkedése miatt a területen a víz erős sodrással lesz jelen - közölték.

A tiltás a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén, a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozik. A Gemenci erdő nyugati határán található, a Duna jobb parti árvízvédelmi töltésén Pörböly és Keselyűs között tilos tartózkodni, kizárólag a védekezésben részt vevő szakemberek használhatják a védműveket - hívták fel a figyelmet.

A társaság mindezeknek megfelelően leállította a Gemenci Állami Erdei Vasút közlekedését és zárva lesz a pörbölyi ökoturisztikai központ is, valamint elmaradnak az ökoturisztikai programok és a hétvégére tervezett erdei vasúti nap is.

Az elkövetkezendő időszak válságos napokat, heteket hoz az erdei állatok életébe - írták, kitérve arra, hogy "az állatvilág számára a lehető legkisebb emberi zavarás biztosíthatja a minél nagyobb arányú túlélés lehetőségét".

A társaság azt kéri, hogy az árhullám elvonulásáig személyes jelenlétével senki se zavarja az állatok menekülését és az erdészek, vadgazdálkodási szakemberek mentési és árvízvédelmi munkáját. A vadak védelme érdekében már megkezdődött a vadvédelmi dombok feltöltése takarmánnyal - áll a közleményben.

2024.09.17. 09:39

Magyar Péter Orbán Viktort számokról kérdezi

2024.09.17. 09:26

Rétvári Bence: enyhébb fokozatú rabok is a gátakon dolgoznak, 390 kilométeren folyik a védekezés

Megtartotta első "napi" tájékoztatóját a Belügyminisztérium árvízi témában, Rétvári Bence államtitkár felsorolta a védekezés legfontosabb összetevőit, a vízügy főigazgatója pedig a tetőzések várható időpontjáról szólt. Pilismaróton lehet a legkritikusabb a helyzet.

2024.09.17. 09:05

Margitsziget - félig zárva

Autóval már nem lehet behajtani a Margitszigetre, de gyalog is már csak az Árpád híd felől - jelentette az M1 helyszíni tudósítója. A védekezési munka a sziget déli végén intenzíven zajlik, a 26-os busz nem megy be a szigetre.

2024.09.17. 08:53

Péntek éjjel tetőzhet a Duna Budapesten a legmagasabb fokú készültség mellett

Éjjel-nappal dolgoznak a Szigetközben, a Dunakanyarban csütörtökön, Budapesten pénteken lehet a legmagasabb a vízállás, de mint Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az InfoRádióban kedden figyelmeztetett, a lassan vonuló árhullám még apadáskor is okozhat gondokat a gátakon.

2024.09.17. 08:23

Tetőzés?

Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az M1 tévécsatorna kedd reggeli műsorában elmondta, hogy a Duna tetőzését a Szigetközben csütörtökre várják. Esztergomnál csütörtök éjjel, péntek hajnalban, Budapesten péntek éjszaka, szombat hajnalban, Bajánál és Mohácsnál pedig a következő héten tetőzhet a folyó.

2024.09.17. 08:03

1400 katona

Az árhullám okozta megnövekedett feladatok ellátását napról napra nagyobb létszámban segítik a katonák, mostanra mintegy 1400-an vannak a gátakon, de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell - közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden reggel az MTI-vel.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Duna mentén éjjel-nappal teljesítenek szolgálatot a honvédek, Győr-Moson-Sopron vármegyében Mosonmagyaróvár térségében, két Komárom-Esztergom vármegyei településen: Neszmélyben és Pilismaróton, valamint Pest vármegyében Vácnál.

Ezen kívül katonákat vezényelnek más településekhez, így a védekezésben részt vesznek a katonák Szobon, Zebegényben, Kismaroson, Dunabogdányban és Leányfalun át Sződligetig.

"A Magyar Honvédség a vármegyei kéréseknek megfelelően segítséget nyújt az árvízi veszélyhelyzet kezelésében, a magyar katonákra lehet számítani" – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A Dunán 2013 óta nem tapasztalt mértékű árhullám elleni védekezéshez PTSZ-M lánctalpas kétéltű járművek és H145M típusú helikopterek is rendelkezésre állnak - tudatta a miniszter, hozzátéve, hogy a tervek szerint a hivatásos és szerződéses állomány mellett szerdától a területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek az árvízvédelemben, köztük olyanok is, akik frissen, a "Szeretem, Megvédem!" kampány hatására döntöttek úgy, hogy polgári hivatásuk vagy tanulmányaik folytatása mellett részt vállalnak Magyarország biztonságának megőrzésében.

Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke az árvízi védekezéshez előzetesen kijelölte a bázislaktanyákat Győrben, Tatán és Szentendrén, ahol a felkészülést a hétvégén személyesen ellenőrizte, hétfőn pedig Neszmélyben és Pilismaróton megnézte a védekezést - olvasható a közleményben.

A vezérezredes azt hangsúlyozta: a haderő a katasztrófavédelmi tervek alapján a személyi és technikai feltételek biztosításával képes gyorsan és hatékonyan támogatni az árvízvédelmi feladatokat, együttműködve a vármegyei védelmi bizottságokkal és az árvízvédelmi szakemberekkel.

2024.09.17. 07:50

Vízügy: az árvízcsúcsot "jó időben, jó pillanatban kell megskalpolni"

Siklós Gabriella szerint a 2013-ban elvégzett védelmi munka most fog kifizetődni. Szükség lehet a mosonmagyaróvári szükségtározó megnyitására, de nem mindegy, erre mikor kerül sor.

2024.09.17. 07:21

A Tisza Párt a jobb parton

2024.09.17. 07:16

Rétvári Bence: álhíreket és rémhíreket ne!

Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja - üzente Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a közösségi oldalán hétfőn este. Arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy ne sértegessék a védekezésben közreműködőket.

Az írta: mindenki kiveszi a részét az árvíz elleni védekezésből, és megköszönte a vízügyesek, katasztrófavédők, rendőrök, katonák, hivatásosak és önkéntesek munkáját. Hozzátette, hogy mindenki teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy megfékezzék az áradást.

A rendvédelmi dolgozók és a katonák oda mennek segíteni, ahová hívják őket. Szükség esetén 3, illetve 24 órán belül lehet őket mozgósítani - fejtette ki a politikus.

Azt kérte Magyar Pétertől és az ellenzéki politikusoktól, hogy "ne terjesszenek álhíreket, ne terjesszenek rémhíreket, ne sértegessék a védekezésben közreműködőket".

"Mi felkészültünk, és ott dolgozunk a legnagyobb erővel, ahol erre a legnagyobb szükség van" - írta az államtitkár. Legyőzzük az árhullámot, Magyarország megcsinálja - zárta posztját Rétvári Bence.

2024.09.17. 07:15

Honvédelmi miniszter: ami sok, az sok

Ami sok, az sok, elég a kisstílű hazudozásból! Magyar Péter becsmérli a Magyar Honvédség képességeit, ezáltal azokat a katonákat, akik a gáton állják a sarat - írta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán hétfőn. Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt írta: "Szégyenletes, hogy amikor egy egész ország összekapaszkodik és helytáll a gátakon, az ellenzék Facebook-vitéze a Magyar Honvédség ellen hergel. Több száz katona, számtalan eszközzel, az ország több településén dolgozik azért, hogy elkerüljük a bajt, és minden magyar biztonságban hajthassa álomra a fejét."

Kiemelte: ma ezrek mozgósítását készítették elő, hogy mindenhol ott lehessenek, ahol szükség lesz rájuk. Az árhullám ideje alatt az országot járják, támogatják az árvízvédelmi munkát, mert a magyar emberek védelménél nincs fontosabb. "Politizálni nem a gátakon kell, arra ott a Parlament" - írta.

2024.09.17. 07:14

"Debütál" a nagymarosi mobilgát - képek

Soha nem használták még, 2 és fél kilométeren hivatott védeni a települést a Dunakanyarban.

2024.09.17. 07:10

A Borisz tombolása durván elbillentette a Balatont

33 centivel volt magasabb a vízállás Siófoknál Badacsonyhoz képest.

2024.09.17. 07:00

Új arcát mutatja az időjárás, de azért még megdörrenhet az ég

A ciklon elvonultával szárazabb, melegebb idő várható, ameddig a meteorológia ellát – 7-10 napig –, addig hamisítatlan indián nyárban/vénasszonyok nyarában lesz részünk.

2024.09.17. 06:13

Budapest bezsákolva - feszültséggel teli fotók a Duna fővárosi szakaszáról

Rakpartok lezárva, utak elázva, zsákok kirakva. Budapest készül az árvíz támadására.

2024.09.17. 05:13

Itt a nagy árvízi zárás Budapesten - képek

Hétfő este lezárták az alsó rakpartokat.

2024.09.17. 04:13

Árvíz mellé földrengés - több országban is érezték

Földrengés rázta meg Románia keleti részét hétfőn délután Vrancea szeizmikus térségében - közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).

2024.09.17. 03:12

Van, ahol már a 9 métert is meghaladta a Duna szintje – videó

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet megerősítette, hogy a fővárosban hétfőn délben 908 centiméter volt a folyó szintje. A tetőzés hétfőn este vagy kedden reggel várható. A pozsonyi főpolgármester tájékoztatása szerint a városközpontnál 950 centiméteren fog tetőzni a folyó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Máshol is betiltanák az Airbnb-t? - Megszólaltak a szomszédos kerületek polgármesterei

Máshol is betiltanák az Airbnb-t? - Megszólaltak a szomszédos kerületek polgármesterei

Ahogy korábban többször is írtunk róla, a terézvárosiak az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról döntöttek egy helyi ügydöntő szavazáson, így a polgármester ígérete szerint az október végén tartandó képviselő-testületi ülésre készítik elő azt a rendelettervezetet, amelynek értelmében 2026. január 1-jétől nulla napban határozzák meg a kiadható napok számát a magán- és egyéb szálláshelyeken. A döntés kapcsán sokakban felmerült, hogy vajon a szomszédos kerületek is terveznek-e hasonló kezdeményezéseket. Erről, a 24.hu kérdezte a polgármestereket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×