eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
LONDON, UNITED KINGDOM - 2021/05/29: Protesters hold placards during an anti-lockdown protest.Thousands of people marched through Central London in a protest against health passports, protective masks, Covid-19 vaccines and lockdown restrictions. (Photo by Pietro Recchia/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images/Getty Images

Perekkel támadják az orvosokat az oltásellenesek, egy ügyvédi iroda különösen aktív

Szombathelyen három orvos is érintett az oltásellenesek által indított perekben.

A vaol.hu arról ír, hogy a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Infektológiai Osztályának vezetője szerint Szombathelyen hárman érintettek a perekben.

Dr. Schneider Ferenc tájékoztatása szerint mindkét folyamatban lévő ügyben sérelemdíjat követelnek a szülők az oltóorvoson, mert kérésre nem kaptak oltástól való mentességet egészséges gyermekük számára. Azzal érvelnek: a védőoltás a gyermekük egészségét veszélyezteti, bele lehet halni. Mindezt hivatkozásokkal, idézetekkel megspékelve, sokszor alapvető tárgyi tévedésekkel - mondja a főorvos.

Az egyik per márciusban, a másik később kezdődött. Az első esetben a szülő e-mailben fordult hozzám mint oltási tanácsadóhoz, hogy a 6. osztályos oltások alól kérjen mentességet. Ebben 2x3 oltási kombináció szerepel: az egyik három súlyos betegség, a torokgyík (Diftéria), a merevgörcs (Tetanusz) és a szamárköhögés (Pertusszisz) ellen a szervezetet emlékezteti az ellenanyag-termelésre. A másik legyengített kanyaró-, mumpsz- és rubeolavírust tartalmazó oltóanyag.

A másik esetben egy alig két hónapos csecsemő számára kért a szülő mentességet az összes védőoltás alól. Végül

"a háziorvos és ellenem is polgári pert kezdeményezett, sérelemdíjat követelve"

- közölte a klinikai védőoltási tanácsadó.

A főorvos tisztázza: mindkét esetben a jogszabályt akarja elkerülni a szülő. A kötelező védőoltás alóli mentességet kizárólag orvosi indokkal lehet adni: bizonyos oltások tekintetében, bizonyos állapotokban, betegségek, kezelések esetén ideiglenesen vagy véglegesen oltási terv készítése mellett. A szülő kérésére egészséges gyermek számára azonban nem adhat oltás alóli mentességet sem a házi gyermekorvos, sem az iskolaorvos, sem az oltási tanácsadó.

Fontos tudni, hogy a bölcsődei, óvodai, általános iskolai közösségbe az a gyermek vehető fel, aki igazoltan megkapta a kötelező oltásokat.

Az orvos tudomása szerint országosan is indultak perek ezzel egy időben. Budapesten neves gyermekgyógyász, infektológus, neonatológus szakemberek, országos oltási tanácsadók is érintettek. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Országos Tisztifőorvosi Hivatal jogi védelmet ígért a megtámadott orvosok számára.

Arról is beszélt a lapnak, hogy egy hazai ügyvédi iroda – három ügyvéd közreműködésével – képviseli az oltás alóli mentesítést kérő szülőket. Állítólag több száz, sőt ezer kliens ügyét vállalták fel. Az egyik ügyvéd, Mihalik Angelika különösen sokat szerepel a hírekben. Júliusban feljelentést tett a kötelező oltások, később a kötelező szűrővizsgálatok miatt is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor engedélyt adott

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 17. 10:19
×
×
×
×