eur:
394.51
usd:
354.18
bux:
72877.26
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
A Duna Pozsonynál. Forrás: X / This is Slovakia
Nyitókép: Forrás: X / This is Slovakia

970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál

Kedden hajnali négy órakor 970 centiméteren tetőzött a Duna Pozsonynál, Dévénynél a 900 centiméter körüli magasságot érte el - jelentette a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Komáromban a vártnál hamarabb érheti el a csúcsot a folyó vízszintje.

Elérte a 970 centiméter magasságot a Duna vízszintje Pozsonyban. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint feljebb, az osztrák szakaszon a folyó szintje már enyhén csökkenő tendenciát mutat. A morvai és az alsó-ausztriai helyzet alakulása miatt a következő órákban a jelenlegi vízálláson stabilitás várható a vízszint ingadozása mellett.

Továbbra is kritikus a helyzet azonban Pozsony Dévényújfalu városrészében, ahol a tűzoltók egész éjjel készenlétben voltak, és folyamatosan szivattyúzzák a vizet. Több tömegközlekedési járatot is felfüggesztettek, néhány iskolában szünetel a tanítás.

Nemcsak a Duna okoz fennakadásokat, városszerte óvatosságra intik a járókelőket, ugyanis az eső eláztatta a fák gyökereit, a fák így könnyen kidőlhetnek, ezért nem tanácsos a fővárosi erdőkbe, parkokba látogatni.

A pozsonyi állatkert sem látogatható, az áradás tönkretette a két éve átadott gazdaudvart, de az állatokat sikerült megmenteni.

A hidrometeorológiai intézet legfrissebb becslései szerint Komáromban a vártnál korábban, kedden vagy szerdán tetőzhet a Duna. Tizenegy évvel ezelőtt a folyó szintje 889 centiméteres magasságot ért el, a jelenleg becsült magasság viszont nem jelent veszélyt a városra nézve. Keszegh Béla révkomáromi polgármester tájékoztatása szerint a mobilgátak segítségével megbirkóznak a vízszinttel. Jelenleg harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a városban.

Párkánynál várhatóan szerdán éri el a legmagasabb vízszintet a folyó. A városban a Duna két nap alatt két métert emelkedett, de az új árvízvédelmi gátnak köszönhetően itt sem számítanak rendkívül súlyos helyzetre. A szivattyúkat már készenlétbe helyezték. A Párkányt Esztergommal összekötő Mária Valéria híd egyelőre nincs lezárva.

"Ugyanakkor, ha a helyzet komolyabbra fordul, azzal is számolni kell, hogy lezárják majd a hidat, mert Esztergom felől a rávezető út veszélyeztetett"

- közölte Eugen Szabó, Párkány polgármestere. Ugyanígy számítani lehet arra is, hogy a Helemba-Ipolydamásd közti új hidat is lezárják, ha a rávezető utakat elönti az Ipoly folyó. A Medve és Vámosszabadi közti határátkelőt viszont már hétfőn le kellett zárni, mert az előrejelzések szerint a víz elöntheti az ártéri hidat.

Szlovákiában hétfőn országszerte még 5-25 milliméternyi csapadék esett, délnyugaton 15 milliméternyi, de mostantól már nem számít tartós esőzésre a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Záporok helyenként még előfordulhatnak, de már csak az ország hegyvidéki területein.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ez nem rigófütty” – akár egy hétre is elszigetelődhet a külvilágtól Kisoroszi

„Ez nem rigófütty” – akár egy hétre is elszigetelődhet a külvilágtól Kisoroszi

Az árvízhelyzet miatt hamarosan le kell zárni a Kisoroszit Tahitótfaluval összekötő országutat, ezért biztosítani kell az alapvető élelmiszer-ellátást, az orvosi és a tűzoltói ügyeletet is a településen – mondta az InfoRádióban Kisoroszi polgármestere. Molnár Csaba hozzátette: bár az óvoda, az iskola és a bölcsőde is működik, sokan inkább elhagyják a községet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×