eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
A Ria Novosztyi orosz hírügynökség által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat a Dél-afrikai Köztársaság, Egyiptom, Szenegál, Zambia, Uganda és a Kongói Köztársaság vezetőivel és magas rangú tisztségviselőivel Szentpéterváron 2023. június 17-én. Az afrikai vezetők látogatásának célja az ukrajnai béke előmozdítása.
Nyitókép: Pavel Bednyakov

Kis-Benedek József: nagy orosz katonai akció állhat Putyin mozgósító döntése mögött

Száznyolcvanezer fővel növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, az MTA doktora szerint Oroszország januárban egy nagyszabású támadásra készülhet, de a hadsereg létszámának növelését figyelmeztetésnek is szánhatják.

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök. A december 1-jétől hatályba lépő elnöki döntés a fegyveres erők állományát 2 389 130 főben állapítja meg, amiből másfél millió a katona. Az előző vonatkozó rendelet, amelyet az újabb semmisnek nyilvánít, a létszám 2 209 130 fő volt, beleértve 1 320 000 katonát. A korábbi rendelet 2023. december 1-jétől hatályos.

Kis-Benedek József az InfoRádióban kiemelte az elnöki rendelet kapcsán, hogy az orosz fegyveres erőknél az aktív állomány 1 millió 100 ezer fő, és ennek a töredéke harcol az ukrán fronton, rajtuk kívül pedig a tartalékállomány létszáma másfél millió ember. "Bőven van miből behívni, és nem is feltétlen szükséges elrendelni általános mozgósítást, aminek politikai következményei lennének, tehát a hadsereg megerősítése óriási problémát nem okoz az orosz vezetésnek" – mondta a biztonságpolitikai szakértő.

A MTA doktora szerint Vlagyimir Putyin a döntésével vélhetően egy nagyobb, intenzívebb támadást készít elő, a szakértő szerint erre januárban nyílhat majd lehetőség. Addig jelentősen befolyásolhatja a háború állását az amerikai elnökválasztás kimenetele, mert elképzelhető, hogy béketárgyalások kezdődnek, de az is, hogy szükség lesz a harcoló erők létszámának emelésére. "A hadsereg létszámának növelése nem okoz nagy problémát. Inkább a haditechnika területén látok gondot, de az is kezelhető" – mondta Kis-Benedek József.

Az elnöki döntés bejelentése mögött a szakértő szerint az állhat, hogy Putyin a mozgósítással az ukrán erőket próbálja figyelmeztetni arra, hogy az orosz területeket ne támadják meg. A lépés összefügg a kurszki betöréssel is, mert ha azt vissza akarják verni, márpedig erre az orosz elnök határozott utasítást adott, ahhoz nagyobb létszámra van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×