eur:
394.46
usd:
354.52
bux:
72924.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Halálutak Magyarországon és Kelet-Európában

Egy brit felmérés szerint Kelet-Európa útjai a legveszélyesebbek. A dokumentum elsősorban a balti államokat és Lengyelországot emeli ki. A legbiztonságosabbak Málta, Hollandia, Svédország, Svájc és Nagy-Britannia útjai. Magyarország nem dicsekedhet, hiszen korábbi adatok szerint sokkal több a halálos kimenetelű közúti baleset, mint a régi európai uniós tagállamokban.

Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország - a nagy-britanniai Brunel Egyetem tanulmánya szerint ezekben az országokban a legveszélyesebbek a közutak, illetve az azokat használók. A négy kelet-európai ország közé csak Görögország tudott beférkőzni, a negyedik helyre.

A lista a millió lakosra jutó halálos balesetek száma alapján készült. A legrosszabb a helyzet Litvániában, ahol minden millióból 223 ember veszíti életét az utakon, Lettországban ez a szám 177, Észtországban 153, Görögországban 150, míg Lengyelországban 137.

Málta a legbiztonságosabb

A lista túlsó végén található, legbiztonságosabbnak nevezett Máltán ugyanakkor egymillió emberből csak évente 25-en halnak meg közlekedési balesetben. "Arra kérjük a briteket, hogy külföldi útjaik során a szokásosnál is jobban figyeljenek az utakon, mivel a külföldi vezetési kultúra gyakran rosszabb, mint Nagy-Britanniában" - áll az egyetem jelentésében.

A felmérést végző csoport egyik tagja, Dr. Mark Young szerint újabb intézkedésekre lenne szükség Európában, ha az unió komolyan gondolja azt a 2002-es célkitűzését, mely szerint 2010-re felére szeretné csökkenteni a közúti balesetben elhunytak számát.

Hamis előítéletek

A felmérés azt is bebizonyította, hogy az előítéletek gyakran mennyire különböznek a valóságtól. Általánosan elterjedt vélekedés ugyanis, hogy az olasz és a francia utak veszélyesek. A számok ugyanakkor azt bizonyítják, hogy Franciaország a 10. legbiztonságosabb, míg Olaszország is a középmezőnynek számító 15. helyen található.

A felmérés során megkérdezett mintegy kétezer brit felnőtt többsége úgy vélte, hogy a német utak a legbiztonságosabbak, miközben Németország csupán nyolcadik a listán.

"Jelentésünk alátámasztja azt a vélekedést, mely szerint a britek az egyik legbiztonságosabb vezetők Európában. Ugyanakkor a brit autósoknak a külföldi utakon elővigyázatosaknak kell lenniük, különösen, amikor a nemrég csatlakozott uniós tagállamokba utaznak" - jelentette ki a felmérést megrendelő biztosítótársaság ügyvezető igazgatója, Mike Holliday-Williams.Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának idén februári jelentése szerint Lettországban, Romániában, Litvániában és Szlovákiában halnak meg a legtöbben az utakon.

Az első két országban ugyanis az uniós jelentés szerint egymillió sofőrre több mint 700 halálos baleset jut, de Litvániában és Szlovákiában is 500 felett van ez a szám évente. Magyarországnak sincs mivel dicsekednie, hiszen 458 halálos áldozattal a lista 6. helyét foglalja el az uniós tagállamok között.

Az Eurostat jelentése régiókra osztva is elemezte az utak biztonságát. Magyarország ebben az esetben sem dicsekedhet, hiszen a legrosszabb 20 régió listáján három magyar található: Észak-Alföld (670 halálos áldozat), Közép-Dunántúl (582) és Dél-Alföld (553).

A magyar adatok szerint is rossz a helyzet

Az Országos Rendőr-főkapitányság honlapján olvasható adatok szerint Magyarországon sokkal több halálos kimenetelű közúti baleset van egy évben, mint a régi európai uniós tagállamokban.

Míg Nagy-Britanniában 100 megtett kilométerre 0,75 haláleset jutott, és ez a szám Svédországban, Hollandiában, Finnországban, Dániában és Németországban sem éri el az egyet, addig nálunk 3,01 haláleset jut 100 megtett kilométerre.

A magyar adatokhoz a régi tagállamok közül csak a görögöké közelít, ott a szám 2,67.

Az ORFK szakemberei szerint Magyarországon a halálozási mutatók nagyobbak a motorizációs szintünkhöz tartozó átlagértéknél. Míg 1990. és 2000. között javult a közlekedésbiztonság, 2000. óta folyamatosan romlik.

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×