eur:
394.48
usd:
354.37
bux:
72750.5
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
A Duna Pozsonynál. Forrás: X / This is Slovakia
Nyitókép: Forrás: X / This is Slovakia

Van, ahol már a 9 métert is meghaladta a Duna szintje – videó

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet megerősítette, hogy a fővárosban hétfőn délben 908 centiméter volt a folyó szintje. A tetőzés hétfőn este vagy kedden reggel várható. A pozsonyi főpolgármester tájékoztatása szerint a városközpontnál 950 centiméteren fog tetőzni a folyó.

Első-, másod- és harmadfokú árvízveszély miatti figyelmeztetés van érvényben Szlovákiában. A legmagasabb fokú készültség észak-nyugaton, valamint a Pozsonyi, a Szenci, a Dunaszerdahelyi, a Komáromi és az Érsekújvári járásban van. A víz mellett pedig az erős szél és próbára teszi a lakosságot és a mentőegységeket. Péntek óta szinte folyamatosan esik, egy hétvége alatt hullott le a féléves csapadékmennyiség Nyugat-Szlovákiában. Pozsonyban és a Malackai járásbeli Kuchyňán rendőrök segédkeztek a lakosság evakuálásában, akiknek a kedvezőtlen időjárási helyzet miatt kellett elhagyni otthonukat.

„A fővárosban a víz elöntötte a Tyrš rakpartot, a bevásárlóközpont melletti part menti sétányt és a Fajnor rakpartot. Az embereket arra kérték, kerüljék el ezeket a részeket és a környéküket, amelyekre egyébként is tilos belépni. A Rázus és a Fajnor rakparton ideiglenes gátat emeltek. A szlovák fővárosban délelőtt 11 órakor 908 centiméter volt a Duna vízszintje, de Matúš Vallo pozsonyi főpolgármester tájékoztatása szerint a városközpontnál 950 centiméteren fog tetőzni a Duna. A tetőzés hétfőn este vagy kedden reggel várható.

Pozsonyban több általános iskolában és óvodában szünetelt a tanítás és Nagyszombat megye leginkább sújtott településein a középiskolákban is felfüggesztették az oktatást. Nyugaton utakat kellett lezárni az áradások miatt, több patak is kilépett a medréből. Az árvíz a vasútvonalakat is érintette, jelentősen megnehezítve a közlekedést. Pozsony és Bécs között nem közlekednek a járatok. Az erős szél és a heves esőzések következtében Közép-Szlovákiában is energetikai katasztrófa alakult ki.

Csehországban is kritikus a helyzet, halálos áldozatai is vannak az ítéletidőnek. Az országban 207 helyen jelentettek árvízi helyzetet, négy helyen rendkívüli árvízhelyzet alakult ki. Egy ember belefulladt az áradó Krasovka folyóba a Morva-Sziléziai Kerületben található Bruntáli járásban. További hét személyt eltűntként tartanak nyilván. Csehországban az egyik legsúlyosabb árvízhelyzet a lengyel határ mentén fekvő 57 ezres Opavában van. Innen hatezer lakost menekítettek ki, a megáradt Opava folyó miatt. A a folyó vízhozama meghaladta a 100 éves szintet. Tomáš Navrátil, a város polgármestere közelgő kerületi választások elhalasztását kéri, szerinte ugyanis ilyen körülmények között nehéz lesz felkészülni a megmérettetésre.

A hétvégén több mint 17 ezer bevetésen vettek részt a tűzoltók Csehországban. Több autópálya szakaszt le kellett zárni az árvíz miatt és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott az időjárás. Több kerületben újabb árvízhullámot várnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×