eur:
394.51
usd:
354.18
bux:
72877.26
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Budapest, 2024. szeptember 3.Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára. MTI/Kovács Tamás
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Rétvári Bence: enyhébb fokozatú rabok is a gátakon dolgoznak, 390 kilométeren folyik a védekezés

Megtartotta első "napi" tájékoztatóját a Belügyminisztérium árvízi témában, Rétvári Bence államtitkár felsorolta a védekezés legfontosabb összetevőit, a vízügy főigazgatója pedig a tetőzések várható időpontjáról szólt. Pilismaróton lehet a legkritikusabb a helyzet.

Rétvári Bence belügyminisztériumi államtitkár megtartotta reggel 9-kor az első napi árvízi kormánytájékoztatót.

"Hat, hat és fél méterrel magasabb vízállással kell számolnunk, mint egy hete, ezzel szemben kell megvédeni a magyar emberek életét, biztonságát. Ausztriában már 3, Romániában már 6 halálos áldozata van az árvíznek, de mindenütt óriási pusztítást okoz az árvíz, Ausztriában autópályákat is láthatatlanná tett" - jelentette ki Rétvári Bence, ígérve, megvédik a magyar emberek életét, biztonságát, vagyontárgyait.

Elmondta azt is, minden helyszínen megvan a védekezés vezetője, nem mindenhol a polgármester az, mert nem várható el a most szükséges szakértelem a településvezetőktől. 390 kilométeren zajlik a védekezés.

Jelezte azt is, hogy a gátakon "enyhébb fokozatú" rabok is dolgoznak, Budapesten is dolgoznak a büntetés-végrehajtás alkalmazottai, karöltve a katasztrófavédelem és a belügy küldötteivel.

Több helyszínen utakat is le kellett zárni, illetve rendőrök maguk is töltenek zsákokat, őket a katasztrófavédelem kérte erre.

Van lezárt határátkelő is, ez Vámosszabadi, mivel gáton van, és ott védekezés zajlik.

A honvédek hétfőn három településen szolgáltak, kedden már 1400 fővel lesznek a gátakon, "oda mennek, ahová hívják őket", a katasztrófavédelemnél összegződnek a kérések, "volt, ahová 3, volt, ahová 24 órán belül tudtak kimenni" - említette Rétvári Bence.

Szerdán Pilismaróton kezdenek a területvédelmi tartalékosok, ott "a szervezettség foka" miatt is szükség van rájuk az államtitkár szerint.

Iskolák: az oktatás zavartalanul folyik az iskolákban, az egészségügy és a polgárőrség is zavartalanul működik, üzemel, dolgozik.

Említést tett arról is, hogy az ország vezetése minden külföldi útját lemondta addig, amíg szükség van rájuk.

Támogatást a védekezéshez utólag lehet kapni, 50 százalékosan előre is lehet anyagi segítséget kapni a vis maior alapból, ennek feltételeiről is részletesen beszélt Rétvári Bence, kérni a településeknek kell. Jellemzően homokra, zsákra, szivattyúra, kitelepítésre, szállásra, étkezésre, tisztasági csomagra, segélyre kérnek pénzt a települések.

"Jobb helyzetben vagyunk, mint 2013-ban, mert akkor a kormány jelentős fejlesztésekről határozott. 150 milliárd forintból fejlesztettünk védvonalakat, rekonstruáltunk műtárgyakat, építettünk záportározókat. A Duna-projekt 120 kilométernyi védvonalat épített, a Mosoni-Duna torkolati vízszintrehabilitációja is megtörtént körülbelül 30-30 milliárd forintból" - mondta még.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság igazgatója a tetőzés várható időpontjáról beszélt, azt mondta, Budapesten szombaton várható tetőzés. Közel 500 vízügyes kollégát és 2 millió homokzsákot csoportosítottak át a védekezéshez, szerinte jó a szervezetek együttműködése, "sikeres védekezést fogunk végrehajtani".

Góra Zoltán katasztrófavédelmi főigazgató a tájékoztatón elmondta, jelentős tűzoltó-átcsoportosítás történt a védekezés mentén, 24-48 órás szolgálati rendben dolgoznak, 5 vármegyében 24-24 órás váltási rendre tértek át, így nagyobb erőforrás áll rendelkezésre a dunántúli megyékben. Ezt az átállást folytatják majd Budapesten és Nógrádban is, így napi "egy teljes létszám" csak az árvízzel tud foglalkozni.

Címlapról ajánljuk
„Ez nem rigófütty” – akár egy hétre is elszigetelődhet a külvilágtól Kisoroszi

„Ez nem rigófütty” – akár egy hétre is elszigetelődhet a külvilágtól Kisoroszi

Az árvízhelyzet miatt hamarosan le kell zárni a Kisoroszit Tahitótfaluval összekötő országutat, ezért biztosítani kell az alapvető élelmiszer-ellátást, az orvosi és a tűzoltói ügyeletet is a településen – mondta az InfoRádióban Kisoroszi polgármestere. Molnár Csaba hozzátette: bár az óvoda, az iskola és a bölcsőde is működik, sokan inkább elhagyják a községet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×