eur:
394.49
usd:
354.34
bux:
72759.17
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Fűzfák a Kisoroszi Szigetcsúcson 2016. szeptember 23-án.MTI Fotó: Marjai János
Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

„Ez nem rigófütty” – akár egy hétre is elszigetelődhet a külvilágtól Kisoroszi

Az árvízhelyzet miatt hamarosan le kell zárni a Kisoroszit Tahitótfaluval összekötő országutat, ezért biztosítani kell az alapvető élelmiszer-ellátást, az orvosi és a tűzoltói ügyeletet is a településen – mondta az InfoRádióban Kisoroszi polgármestere. Molnár Csaba hozzátette: bár az óvoda, az iskola és a bölcsőde is működik, sokan inkább elhagyják a községet.

Rekordközeli, a 2013-as árvíz idején mért 890 centiméteres magasságot is elérő vízszintre készül a Szentendrei-sziget északi részén fekvő Kisoroszi. Elképzelhető, hogy a települést akár hat-nyolc napra is elzárhatja a külvilágtól a megáradt Duna. A község polgármestere azt mondta az InfoRádióban, hogy az árvízhelyzet miatt az előrejelzésektől függően kedden éjszaka vagy legkésőbb szerdán reggel lezárják a Kisoroszit Tahitótfaluval összekötő országutat, amivel „gyakorlatilag más élet lép életbe” a településen és környékén. A község lakossága összefogott, sokan jelentkeztek önkéntesnek, jelenleg az útlezárás előkészületeit végzik.

Mivel akár több napra teljesen elszigetelődhet Kisoroszi, többek közt biztosítani kell az alapvető élelmiszer-ellátást, az orvosi és a tűzoltói ügyeletet, illetve egyéb speciális szolgáltatásokat is.

Molnár Csaba hozzátette: jelen helyzetben a legfontosabb a lakosság védelme, ezért bizonyos helyeken homokzsákolási munkákat is végeznek a helyiek. Mint fogalmazott, a korábbi évek árvizei idején folyamatosan építették, erősítették a gátakat, valamint emelték a szintet, ezért a gátak jelenleg jó állapotban vannak, de ettől függetlenül állandóan felügyelni, ellenőrizni kell azokat, illetve adott esetben javításra, helyreállításra is szükség lehet.

Egyelőre van elég ember a munkák elvégzésére és a védekezésre, továbbá a hatóságok ígérete szerint kedden egy speciális egység is érkezik a településre, hogy segítsen a lezárásban, valamint a szükséges teendőkben. A polgármester kiemelte, hogy rengeteg helyi lakos jelentkezett segíteni, így személyzeti utánpótlásra most nincs szükség.

Bár a Tahitótfalu felé vezető utat lezárják, komoly baj esetén a Magyar Honvédség lánctalpas, kétéltű járműveivel lehet majd közlekedni az érintett szakaszon, ugyanakkor Molnár Csaba megjegyezte, hogy a legmélyebb részen egy méter 80 centis vízállás van jelenleg, ami a megfogalmazása szerint „nem rigófütty ebben a helyzetben”. Mint mondta, gyors beavatkozás a legkönnyebben légi úton oldható meg, nem kizárt, hogy a 2013-as árvízhez hasonlóan erre most is szükség lehet. Akkor mentőhelikopterrel szállították el a betegeket Kisorosziból.

Bár ezekben a napokban teljesen felborult az élet a településen, és a víz több napra is elzárhatja a külvilágtól Kisoroszit, jelenleg az óvoda, az iskola és a bölcsőde is működik, a pedagógusok és a nevelők gyakorlatilag egész nap tudnak vigyázni, felügyelni a gyerekekre a tanítás mellett. A községben egy orvos állandó ügyeletben van, és folyamatosan tartja a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal, amely így sürgős esetben azonnal riasztható.

Ha szükség lenne erre, akkor vagy mentőhelikoptert küldenek, vagy a visegrádi oldalról nagy teljesítményű gyorshajóval közelíthetik meg a mentők Kisoroszit.

Molnár Csaba elmondta: nem mindenki marad a településen, mindazok, akik kevésbé bírják a bezártságot, illetve az ezzel járó gondokat, bajokat, ideiglenesen elhagyják a községet. Mint fogalmazott, a helyi lakosok árvíz idején általában az első napokban könnyebben kezelik a helyzetet, és az ötödik, hatodik nap után kezdődnek a problémák, amikor már nehezen viselik, hogy nem tudnak szabadon mozogni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Már áll a mobilgát Szentendrén, ahol pénteken 7 és fél méternél tetőzhet a Duna

A hét elején 300 ezer homokzsák érkezett a Pest vármegyei városba, ahol önkéntesek jelentkezését várják a szükséges árvízvédelmi munkák elvégzésére. Hétszáz centiméter feletti vízállás esetén több utca is víz alá kerülhet Szentendrén.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×