eur:
394.57
usd:
354.22
bux:
72750.54
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Van egy országrész, amely még több esőt szeretne

Még több esőt remélnek Baranya vármegyében az agrárgazdálkodók.

Gyakorlatilag nincs az a mennyiségű eső, amit nem tudnának felvenni Baranya szántóföldjei, ugyanis a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara helyi elnöke, Rittlinger József szerint mintegy 300 milliméternyi csapadék hiányzik a talajból.

A kamarai vezető szerint borzalmas a termés a nagy szárazság miatt. A napraforgó a megyében változó képet mutat: a hektáronkénti kettőtől a négy tonnáig terjed. A kukorica esetében hasonló a helyzet, a hektáronkénti 3,5 tonnástól egészen akár 10-11 tonnás eredmények is születtek. Erről megjegyezte: idén a mélyebben fekvő, azaz a vizet jobban megtartó területek hoztak jobb eredményeket, miközben átlagos csapadékmennyiség esetében pont ezek a területek a gyengébbek.

Rittlinger József a Dunántúli Naplóban kitért arra is, hogy néhány kivételtől eltekintve a szója betakarítása még nem kezdődött el a vármegyében.

Az elmúlt napok kifejezetten csapadékos és hűvös időjárására térve jelezte: az esőzések első napjaiban nem esett le a várt mennyiség, csupán annak töredéke.

Ha nem jön körülbelül 50 milliméter csapadék, az jelenősen megakaszthatja a őszi munkákat, a talaj-előkészítést és a vetést.

Talán ez utóbbitól már nem kell tartania a baranyaiaknak, ugyanis egy Pécs mellett gazdálkodó adatai szerint keddtől vasárnap délutánig mintegy 60 milliméter eső esett.

Címlapról ajánljuk

Pusztító Borisz ezt műveli a térségünkkel - árvízi körkép videóval

A Kelet- és Közép-Európa fölött örvénylő Borisz ciklon hatására a térség országaiban szörnyű árvizek pusztítanak. A közösségi médiába feltöltött videókból válogattunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Van-e értelme az iskolai mobilhasználat tiltásának?

Van-e értelme az iskolai mobilhasználat tiltásának?

Mint a tanévkezdésről szóló írásom második részében jeleztem, a mobilok iskolai használatának betiltása az elnyomó rendszerrel szembeni ellenállás szimbólumává vált, különösen miután a közoktatásért felelős miniszter elbocsájtotta egy budapesti gimnázium – a rendelkezés szellemével ellentétes magatartást tanúsító – igazgatóját. Ebben az írásban mégis kísérletet teszek arra, hogy tényekkel igazolt szakmai megfontolások alapján beszéljünk erről a témáról.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×