eur:
394.53
usd:
354.64
bux:
72840.64
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Járókelők a megáradt Duna partján Budapesten, a lezárt Idősebb Antall József rakparton 2024. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Országosan és a fővárosban is változott a közlekedés az árvízhelyzet miatt

Számos közlekedési korlátozást kellett bevezetni országszerte: határátkelőhelyet, közutakat, de még a nemzetközi vasúti közlekedést és a budapesti tömegközlekedést is érinti.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság lezárta a vámosszabadi hidat, mert a Duna vízszintje elérheti a híd magasságát - értesült róla az Index.

Komárom-Esztergom vármegyében az Útinform szerint több utat is lezártak:

  • az Esztergom-országhatárt (11326-os jelű) összekötő utat az 1-es kilométer közelében, az esztergomi Mária Valéria híd közelében,
  • a Dunaalmás hajóállomáshoz vezető (11342-es jelű) bekötőutat, illetve valamint Dunaalmás vasútállomáshoz vezető (11343-as jelű) utat is lezárták Dunaalmás belterületén,
  • valamint a 11-es főúton, Pilismarót térségében árvízvédelmi munkákat végeznek. Az 53-as és az 54-es kilométer között csak a fél útpálya járható.

Pest vármegyében két kerékpárutat zártak le az áradás miatt:

  • a Vác-Sződliget (97793-as jelű) kerékpárutat az 1-es és az 5-ös kilométer között,
  • továbbá Szentendre közelében a Budapest-Szentendre EV6 (97812-es jelű) kerékpárutat a 2-es és a 3-as km között.

Szintén a Duna magas vízállása miatt lezárták Győr-Moson-Sopron vármegyében a 14-es fűúton található Vámosszabadi ártéri hidat, és vele együtt a határátkelőt is. A lezárás érinti a teljes közúti forgalmat, így az autósok Győr-Moson-Sopron vármegyében az M15-ös autóutat, Komárom-Esztergom vármegyében pedig a 13-as főúti Monostori-hidat használhatják kerülőútként.

Budapest tömegközlekedése

A BKK közleményben jelentette be, hogy korlátozásokat, forgalomeltereléseket vezetett be:

  • 2024. szeptember 17-én, kedden reggel lezárták a Margitsziget mindkét bejáróját, azon sem személyautók, sem a BKK járatai nem hajthatnak be. Ezért szeptember 17-én üzemkezdettől a 26-os autóbusz nem közlekedik, valamint a 4-es és a 6-os villamos nem áll meg a Margitszigeti megállóban. A sziget csak északról, az Árpád híd felől közelíthető meg és onnan is kizárólag gyalog.
  • Módosult a 34-es autóbusz útvonala, a buszok nem érintik a Békásmegyer H és a Rómaifürdő H közötti megállókat. A 34-es busz a 134-es busz útvonalán, a Czetz János utca – Mátyás király út – Batthyány utca nyomvonalon közlekedik. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.
  • Szeptember 16-án, hétfőn 20 órától lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utcától a Rákóczi hídig, valamint a pesti alsó rakpartot a Dráva utcától a Közraktár utcáig.
  • Szeptember 17-én, kedden üzemkezdettől a 2-es a 2B és a 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér és a Széchenyi István tér, valamint a Március 15. tér és a dél-pesti végállomásaik között. A Széchenyi István tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A BKK munkatársai az ideiglenes végállomásokon személyesen segítik az utasok tájékozódását.

A Pesti alsó rakpartot is lezárták a Margit híd és az Erzsébet híd között. Szeptember 16-án 20 órától mind a budai, mind a pesti oldalon teljes hosszában lezárják az alsó rakpartokat a forgalom elől. Budapest III. kerületében pedig, lezárták a Királyok útját az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között.

Korlátozások a vasúti közlekedésben

A Mávinform közlése szerint a következő járatokat érinti az árvízhelyzet:

  • a Báthory EuroCity (EC 130/131) mindkét járata csak Budapest–Hranice na Moravě–Budapest között közlekedik,
  • szeptember 16-án és 17-én éjszaka a Metropol EuroNight (EN 476) csak Budapest–Breclav–Budapest viszonylatú ülőhelyes kocsikat továbbít,
  • a Metropol EuroNight (EN 477) Varsó–Budapest és Berlin–Budapest közvetlen kocsijai szeptember 19-ig nem közlekednek,
  • a Hungária EuroCity (EC 172, EC 173) mindkét járata Budapest–Berlin–Budapest között jelenleg korlátozás nélkül közlekedik mindkét irányban.

A vasúttársaság közölte, hogy a szeptember 16-ig vásárolt jegyek szeptember 23-ig használhatók fel.

Az osztrák vasúttársaság (ÖBB) vasárnap estétől várhatóan kedd éjfélig, de akár tovább is leállította a vasúti közlekedést Hegyeshalom és Bécs között, a vonatok pótlására pedig nincs lehetőség.

Korlátozások a vízi közlekedésben

A Paks-Géderlak között üzemelő komp 2024. szeptember 17-től a Duna magas vízállása miatt átmenetileg nem közlekedik - írja a lap. Az üzemeltető majd tájékoztatást ad a járatok újraindulásáról.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Duna 1811 fkm és 1433 fkm közötti szakaszán felhívja a hajóval közlekedők figyelmét, hogy ezen a fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor engedélyt adott a Lajta-menti szükségtározó megnyitására – videó

A helyszínen ellenőrizte Orbán Viktor a Lajta-menti árvízvédelmi munkálatokat, ahol Nagy István országgyűlési képviselővel együtt meghallgatta a vízügyi szakemberek és a katasztrófavédők jelentését a Mosonmagyaróvár és térsége megvédéséért tett erőfeszítésekről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×