eur:
394.54
usd:
354.7
bux:
72913.19
2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Wall of sand bags to stop flooding.
Nyitókép: Sally Anscombe/Getty Images

Áradások Ausztriában: a keletkezett károk nagysága egyelőre felmérhetetlen

Az osztrák tartományok közül az elmúlt napok rendkívüli esőzései és az áradások miatt a beszámolók szerint Alsó-Ausztria és az általa körülölelt, de önálló tartománynak számító főváros, Bécs szenvedte a legtöbbet. Németországban pedig jelenleg nem Bajorország, hanem az Elba és az Odera vízszintjének emelkedése miatt Szászország és Brandenburg okozza a fő gondot.

Kedd kora délelőtti értesülések szerint az alsó-ausztriai árvízi területeken a Duna és mellékfolyója, a Kamp vízszintje némelyest csökkent, így van remény a súlyos helyzet enyhülésére. Az ORF osztrák közszolgálati médium tudósítása szerint a vízszint csökkenése egyáltalán nem jelenti azt, hogy az alsó-ausztriai területeken enyhült volna a készültség, és a mentést, illetve a kárelhárítást végző erők ne lennének továbbra is teljes készültségben, illetve bevetésben is.

Miközben a Duna vízszintje csak rendkívül lassan csökken, fennáll a további gátszakadások veszélye. A folyók vízszintje csökken, azonban ez csak a kezdet – idézte az ORF a tartomány kormányzóját. Johanna Miki-Leitner szerint a kármentési munkálatok mellett ugyanakkor egyes helyeken megkezdődhetnek a takarítási munkálatok, és hozzá lehet kezdeni a leszakadt gátak felújításához is.

Több alsó-ausztriai település ugyanakkor továbbra is szinte teljesen el van zárva a külvilágtól, és nem megközelíthető. Számos helyütt nincs ivóvíz, és több ezer háztartásban nincs áram. Emberek százainak pedig továbbra is várniuk kell arra, hogy visszatérhessenek otthonaikba. A keletkezett károk nagysága egyelőre felmérhetetlen. Az ORF szerint

hétfőn négyre emelkedett az árvíz ausztriai halálos áldozatainak száma.

Ami Németországot illeti, a ZDF szerint most elsősorban Szászországban az Elba vízszintjének emelkedése ad okot a legtöbb aggodalomra. Drezdánál a jelenlegi vízszint már több mint négyszerese a normál, 1,42 méteres szintnek, és a hatóságok szerint kedd estére várhatóan meghaladja a 6 méteres határt. Az eddigi rekordot 2002-ben "az évszázad árvizének" idején 9,40 méteres vízszint jelentette.

Brandenburg tartományban az Odera vízszintjének emelkedése okozza a legnagyobb gondot, és a hatóságok szerint árvíz fenyegethet. Ugyanakkor hangsúlyozzák azt is, hogy a tartomány jól felkészült az áradás elhárítására.

Ami az elmúlt napokban a heves esőzés okozta árvizek által leginkább érintett Bajorországot illeti, némelyest enyhült a helyzet. A meteorológiai szolgálat szerint az embereknek azonban fel kell készülniük arra, hogy a Duna vízállása tovább emelkedik.

Címlapról ajánljuk
Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Az EU teljesen elfordul az új magyar gazdasági modelltől

Mario Draghi, az Európai Bizottság különmegbízottja, az Európai Központi Bank korábbi elnöke az Európai Parlament előtt világos figyelmeztetést intézett az államszövetséghez: az Európai Uniónak sürgősen egy versenyképességi reformra van szüksége, különben súlyos következményekkel kell szembenéznie. Erősebb fellépést szorgalmaz Kínával szemben, elmélyíteni az EU integrációját a tőkepiaci unió létrehozásával, korlátozná az állami támogatásokat, egyszerűsítené az uniós szabályozást, miközben növelné az innovációba történő befektetéseket. Összességében számos olyan lépést sürget, amelyek a magyar kormány eddigi gazdaságpolitikájával ütköznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×