eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

"Nem gondolom, hogy a Ferencváros nemzeti érték lenne"

A labdarúgást körülvevő közegben is változásokat hozhat, ha a tisztességes üzleti szemlélet kerül be a magyar futballba - mondta az InfoRádió által megkérdezett szociológus a Ferencvárossal kapcsolatos pályázat sikerére utalva. Ligeti Görgy beszélt arról is, hogy a sport az egyetlen téma a magyar közéletben, amely nem osztja meg a társadalmat. A szociológus arról is beszélt: a Ferencvárossal kapcsolatban kiírt korábbi tenderek sikertelensége miatt a korrupció árnyéka vetődhet a közbeszerzésekre.

Hosszú távon pozitív irányú, talán a demokráciához is közelebb vivő változások következhetnek, ha a tisztességes üzleti szemlélet gyökeret tud verni a magyar sportélet bármely területén - mondta az InfoRádió által megkérdezett szociológus a Ferencváros eladása kapcsán.

Ligeti György hozzátette: a szurkolókat az érdekli, hogy ettől élvezhetőbbek lesznek-e a meccsek, amit egyelőre nem lehet tudni, de az biztos, hogy a külföldi tőke a kelet-európai közegbe kerülve sokszor egészen furcsa eredményeket produkál.

Médiahack

A szociológus beszélt a népszerű csapatok szurkolói keménymagjának viselkedéséről is; mint mondta, médiahacknek tartja a szurkolói rendbontásokat vagy a szélsőjobbos megnyilatkozásokat.

"Ezek a csoportok úgy tudják az eszméiket eljuttatni hozzánk, átlag állampolgárokhoz, ha hangosak, ha látványosat produkálnak, és ezért ír róluk az újság vagy mutatja őket a kamera" - fogalmazott Ligeti György.

Ha emiatt nagyobb lesz az adott csapat meccseinek nézettsége, a szélsőséges csoportok jelenléte akár erősödhet is a pályák szélén; a média kapva kap ezen, hiszen látványosat, izgalmasat mutathat a nézőnek - tette hozzá a szociológus.

Konszenzus

Talán a sport az egyetlen olyan terület, amelyen társadalmi konszenzus alakult ki: mindannyian egyet szoktunk érteni abban, hogy a magyar labdarúgó-válogatott, vagy Nagy Tímea vívónő győzelme fontos - jelentette ki Ligeti György.

Bizonyos futballcsapatokhoz különböző jelentések tapadnak, a Ferencváros olyan, mintha ahhoz nemzeti ügy kapcsolódna - mondta a szociológus.

"Nem gondolom, hogy a Ferencváros nemzeti érték lenne, ezért nem gondolom, hogy tragédia, hogy a másodosztályba való. Ezt igazolja, hogy egyszer büntetésből került oda, utána pedig a saját teljesítménye igazolta, hogy tulajdonképpen a másodosztályba való csapat" - magyarázta Ligeti György.

A szociológus szerint ez a kijelentés nemcsak a Fradi-szurkolók érzelmeit sérti: ezeken a szavakon az ország kilencven százaléka felháborodik, holott azok csupán csak egyetlen csapatra vonatkoznak.Baljós árnyak

Hiába zajlik egy pályázat, közbeszerzési eljárás vagy privatizációs folyamat jogszerűen és szabályosan, mindig az umbulda, a korrupció árnyéka vetődik rá. A kelet-európai társadalmakban a siker, a meggazdagodás egyébként is gyanús és rossz, mivel az emberek azt gondolják, hogy az adott személy valamilyen trükkel vált vagyonossá - mondta a Ferencváros eladása kapcsán Ligeti György.

A szociológus szerint a külföldi befektetők elsősorban a márkanév után érdeklődnek, a Ferencváros neve pedig még mindig elég erős hívószó, a mögötte lévő teljesítmény azonban jócskán hagy kívánnivalót maga után.

"Rengeteg csalódást okoztak nekünk az elmúlt évtizedekben a fiúk. Az ember minden válogatott meccs előtt úgy ül le, hogy 'na, most aztán', végül pedig nevenincs, el nem ismert együttesek is gondolkodás nélkül megverik magyar pályán a magyar csapatot; nem értjük, hogy hol a teljesítmény" - mondta a válogatottról szólva.

Nemzeti ügy-e?

Ligeti György szerint, ha az emberek ezt nemzeti ügynek tekintik, a sportvezetők és a játékosok is tekinthetnék annak.

Sok mindent elárul rólunk, magyarokról, hogy Puskásékat Aranycsapatnak hívjuk, holott ők csak "ezüstcsapat": nem nyerték meg a világbajnokságot. "Gyűlölhetjük az oroszokat, meg a KGB-t, amely a mérkőzés mögött állt, meg a bírót, aki ellenünk fújt, meg a németeket, akik... de hát mégis csak 3-2-re kikaptunk" - mondta a szociológus.

Ez jó mutatja, hogy a futball nálunk emblematikus sportág, az eredmény és teljesítmény sokszor nincs mögötte, emiatt gyakran irracionális érzelmek szabadulnak fel körülötte - fűzte hozzá Ligeti György.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×