eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Marokkói  illegális bevándorlók másznak át a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávé, Ceuta határkerítésén 2021. május 18-án. Egy nap alatt több mint hatezren jutottak be illegálisan Marokkóból Ceuta területére. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy minden szükséges eszközzel megvédi Spanyolország területi integritását, határait, amelyek egyúttal az Európai Unió külső határai is.
Nyitókép: Moszab Elsami

Marokkói migráció: majdnem mindenki menekülne

Marokkóra jelentős migrációs nyomás hárul. Az arab ország régóta a szubszaharai migránsok egyik fő tranzitállomása, akik főként a Földközi-tengeren át akarnak Európába jutni – mondta Kovács Blanka, a Migrációkutató Intézet elemzője.

Marokkón nagyon súlyos a migrációs nyomás, mert hármas migrációs szerepe van: elsősorban tranzitország, ugyanakkor kibocsátó és célország is – mondta az InfoRádióban a Migriációkutató Intézet elemzője.

Kovács Blanka megemlítette, hogy nemrég vált ismertté az arab világ kétévente megjelenő felmérése, amiből az derült ki, hogy a marokkói lakosság 35 százaléka gondolkodik az elvándorláson, közülük is legalább 53 százalék a szükséges papírok nélkül is útnak indulna Európa felé. A gazdasági okokat jelölték meg a kivándorlás legfőbb mozgatójaként.

"Érezhetőek Marokkóban még a Covid-világjárvány és a 2023-as földrengés hatásai, illetve nagyon fontos megemlíteni, hogy az elmúlt években nagyon sok mezőgazdasági munkalehetőség szűnt meg" – mondta az elemző. A mezőgazdaság a GDP mintegy 10 százalékát és a foglalkoztatás 30 százalékát adja az országban.

Jellemzően a fiatal és munkaképes korú lakosság, tehát a 18 és 30 éves kor közöttiek tervezik az elvándorlást. Afrika 16 országában a megkérdezett 18 és 24 év közöttiek mintegy 60 százaléka azt mondta, hogy öt éven belül tervezi elhagyni a kontinenst. "Jelentős tehát a kivándorlási szándék Afrikában" – hívta fel a figyelmet Kovács Blanka.

A kivándorolni szándékozók csoportja az oktatási szintek szempontjából nagyon vegyes. Vannak magasan képzett, felsőfokú végzettséggel rendelkező lakosok is, akik elvándorolnak Marokkóból, noha a kormány évek óta próbálkozik visszacsábítani a magasan képzett lakosságot. A gazdasági problémák, az infrastrukturális elmaradottság, az egészségügyi vagy az oktatási lehetőségek nem teszik vonzóvá a már kitelepült, magasan végzett és jó egzisztenciával rendelkező marokkóiaknak a hazatérést.

Az elemző arról is beszélt, hogy három fő migrációs útvonal indul ki Marokkóból. Az egyik a nyugat-afrikai, amelyen az Atlanti-óceánon a Kanári-szigetekre érkeznek a migránsok, a másik a Földközi-tengeren keresztül vezet. A harmadik lehetőség, hogy az afrikai kontinensen lépnek át az Európai Unió területére, erre két marokkói spanyol város, Melilla és Ceuta ad lehetőséget. (Cikkünk nyitóképe Ceutában készült.) Ez kevésbé veszélyes útvonal, mint a Földközi-tengeri, amely rengeteg halálos áldozatot követel – emelte ki Kovács Blanka.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

Pazarlás, élelmiszerválság, éhezés – mit tehetünk, hogyan előzhetjük meg?

A megtermelt élelmiszerek több mint harminc százaléka a szemetesbe kerül, miközben napjainkban már a fejlett országok szegényebb polgárai is kénytelenek lejjebb adni fogyasztásuk mennyiségéből vagy minőségéből – mondta az InfoRádióban az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. Dexler Dóra figyelmeztetett: nem jó az sem, ha csak a spórolásra gondolunk, mert a legolcsóbb élelmiszer nem feltétlenül a legjobb minőségű.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Magyarországot megállítja egy betonfal

Magyarországot megállítja egy betonfal

Az elmúlt évtizedben Magyarországon jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, azonban a demográfiai változások egyre nagyobb kihívásokat jelentenek a munkaerőpiac számára a jegybank friss elemzése szerint. A népességcsökkenés és a társadalom idősödése miatt a munkaerő-tartalékok szűkülnek, ami a foglalkoztatási növekedés korlátait jelzi. A következő években már nagyon nehéz lesz növelni a foglalkoztatást, miután a népességfogyás meg fogja haladni az előző másfél évtized átlagát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×