eur:
395.95
usd:
354.5
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Az Európai Parlament épülete Strasbourgban a júniusi választások eredményeképpen létrejövő EP alakuló ülése napján, 2024. július 16-án.
Nyitókép: MTI/Purger Tamás

NKE-elemzés: a háború és a migráció lesz a fő téma az új EP őszi ülésszakán

A júniusi EP-választások következtében az Európai Néppártot, a szocialistákat, liberálisokat és zöldeket tömörítő nagykoalíció képes volt megőrizni létszámbeli fölényét, ennek ellenére az új ötéves parlamenti ciklusban változhat az Európai Parlamenten belüli dinamika – mondta Gát Ákos Bence, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója.

"2015-ben kialakult a migrációs válság, ami miatt az Európai Néppárton belül is törés alakult ki: Angela Merkel akkori német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök homlokegyenest ellenkező irányba ment. Angela Merkel képviselte a befogadáspárti álláspontot, míg Orbán Viktor a kemény határvédelmet képviselte" – mondta az InfoRádióban Gát Ákos Bence, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója.

"Az idők során az is kiderült és nyilvánvalóvá vált, hogy az Európai Parlament korábbi és jelenlegi többsége nem a nemzetek Európájában gondolkodik, hanem egy nemzetek feletti Európai Egyesült Államok létrehozásában érdekelt, vagyis lassan vagy gyorsabban, de véget vetne az európai államok szuverenitásának" – mondta a kutató, hozzátéve, hogy 2019-től ezek a gondolatok nagyon felerősödtek az előző EP-ciklusban.

2024 júniusában voltak a legutóbbi európai parlamenti választások, néhány hónapja állt csak fel az új parlament, és megfigyelhető Gát Ákos Bence szerint, hogy valamelyest átalakult a frakciószerkezet. Az NKE kutatója szerint a 2019-től tapasztalható folyamatok folytatódnak a törésvonalak mentén, Magyarország ezért kemény kritikák tárgyát fogja képezni a jövőben is.

Viszont jelentős különbség szerinte, hogy létrejött a Patrióták Európáért képviselőcsoport, melynek egyik alapítója a Fidesz, létszámát tekintve pedig a harmadik legnagyobb frakció az EP-ben, megelőzve a liberálisokat és a zöldeket. Gát Ákos Bence úgy látja, a létszámából adódóan máris megfigyelhetően súlya van a frakciónak, függetlenül attól, hogy a mainstream politikai erők nem engedték meg, hogy ez a frakció az egyébként jogosan neki járó tisztségeket megkapja. A csoport szeretne hatékonyan változást elérni az Európai Parlamentben, vagyis már az első hetekben-hónapokban aktívnak bizonyult.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézet kutatója szerint az őszi ülésszak legfontosabb témái közt lesz az Ukrajnában zajló háború és a migráció is. Gát Ákos Bence felhívta a figyelmet, hogy Németországban az utóbbi ismételten központi témává lépett elő, hiszen a kormány újra bevezette az ellenőrzést az ország határain, amelyek belső uniós határok. "További figyelmet irányít a témára, hogy a migrációs paktum, melyet még az előző Európai Parlament vezetett be, recseg-ropog" – fogalmazott a kutató, megjegyezve, hogy több ország is bejelentette már: nem kívánja végrehajtani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×