eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 12: Austrian Federal Finance Minister Magnus Brunner speaks to press ahead of EU Economic and Financial Affairs Council Meeting in Brussels, Belgium on March 12, 2024. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Komoly vitát váltott ki Brüsszelben az új migrációs biztos jelölése

Kritikusai szerint Magnus Brunner osztrák pénzügyminiszter, korábbi energiaügyi szakértő szakmai múltja nem indokolja, hogy betöltse a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó uniós biztosi pozíciót.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Magnus Brunner osztrák pénzügyminisztert jelölte a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó biztosi tárca élére. Brüsszelben élénk vitát váltott ki a döntés, mert az osztrák politikus eddig nem szerzett megfelelő tapasztalatokat a területen, illetve egyesek szerint túl keményvonalas az álláspontja a határellenőrzésekkel kapcsolatban – írja az Euronews.

Az osztrák kormány határozott álláspontot képvisel az Európai Unión belüli szabad utazással kapcsolatban: korábban például megakadályozta Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozását.

Andreas Schieder osztrák szociáldemokrata képviselő szerint „mindenki nagyon meglepődött” Magnus Brunner jelölésén, mert szakmai múltja nem indokolja, hogy betöltse a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó uniós biztosi pozíciót.

Magnus Brunner pénzügyminisztersége előtt energiaügyi szakértő volt, ezért Andreas Schieder szerint nincsenek „gyakorlati ismeretei” a migrációt illetően.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke viszont védelmébe vette Magnus Brunnert. „Nagyon fontos, hogy visszaszerezzük az ellenőrzést a határaink felett. Az illegális migráció megállítása Európában az egyik legfontosabb követelés, ezért jó, ha egy néppárti vezető áll az ügy élén” – idézi a német politikust az Euronews.

A lap szerint nem lesz könnyű dolga Magnus Brunnernek az Európai Parlamentben a meghallgatása során, mert a szocialisták, a liberálisok és a zöldek egy olyan határozott migrációs politika ellen lépnek majd fel, ami elsősorban a határok megerősítésére és a migránsok visszafogadásáról szóló alkukra összpontosít. Ugyanez a politikai irányzat korábban azt követelte, hogy az uniós forrásokat fordítsák határkerítésekre.

Ausztriában szeptember 29-én lesznek előre hozott választások, és ha Magnus Brunner biztosi jelöltségét végül elutasítják, akkor a következő migrációs biztost már az új kormány jelölheti ki. A felmérések szerint jelenleg a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezet.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×