eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Már megint rosszul számolt a kormány

A kormányzat állításával szemben a bevándorlók kétharmada nem az Európai Unióból érkezik Nagy-Britanniába. A kabinet ugyanis a bevándorlók közé számolta azokat a briteket is, akik egy-egy hosszabb külföldi út után térnek haza.

A parlament nemrégiben tartott vitájában Liam Byrne bevándorlási miniszter azt állította, hogy a szigetországba letelepedni vagy dolgozni vágyóknak csupán az 52 százaléka érkezik az EU-in kívüli országokból, elsősorban a Brit Nemzetközösség államaiból és Afrikából.

A kormányzattól függetlenül működő Statisztikai Hivatal szerint viszont ez az adat számolási hiba eredménye: bevándorlónak minősítik ugyanis a több hónapos külföldi út után hazatérőket is. Valójában pedig a bevándorlók 68 százaléka érkezik az EU-n kívülről.

Az adatnak kulcsfontossága van abban a vitában, amely a brit határok őrizetéről folyik a szigetországban. Az EU-n belül ugyanis érvényes a szabad költözködés joga - a többi országból érkezők számát azonban a vízumkiadással szabályozni lehet.

"A kormány ismét megpróbált bűvészkedni a számokkal. A próbálkozás nevetséges lenne, ha nem ilyen komoly kérdésről volna szó" - reagált a statisztikai adatokra a konzervatív árnyékkormány bevándorlási minisztere, Damian Green.

Ráadásul az elmúlt hónapok során már másodszor fordult elő, hogy a Statisztikai Hivatal kínos helyzetbe hozta Gordon Brown kabinetjét. Nyilvánosságra hozták ugyanis, hogy 1997 óta 1,4 millió külföldi vállalt munkát Nagy-Britanniában - vagyis ők adják az 1,7 millió új munkavállaló 81 százalékát!

Ezzel szemben Peter Hain munkaügyi miniszter azt állította, hogy mindössze 800 ezer külföldi munkavállaló érkezet az országba - később kénytelen volt ezt a számot 1,1 millióra módosítani.

A nagy-britanniai bevándorlók száma 2,4 millióval nőtt 1997 óta. Csak 2006-ban 316 ezer ember érkezett - vagyis naponta 865! Az elmúlt tíz évben 2.337.000-rel több ember próbált szerencsét a szigetországban, mint amennyien elhagyták Nagy-Britanniát, vagyis naponta 640 külföldivel nő a lakosság lélekszáma.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 21:32
×
×
×
×