eur:
395.25
usd:
365.6
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Történészi reakció Hegyi Gyula cikke után

Az Európai Parlament magyar szocialista párti képviselője, Hegyi Gyula kommentárt közölt a brit napilap, a Guardian hasábjain a forradalom 50. évfordulójáról és a budapesti utcai zavargásokról. Egyes magyarázatok alapján a politikus szerint 1956-ban nem forradalom volt, csak felkelés, mert kommunistákat meglincseltek, antiszemita megnyilvánulások voltak és azok a neonácik jelentek meg, akik most is megzavarják a rendet. Kedden - szintén a Guardian című lapban - Dr. Mark Pittaway történész válaszolt Hegyi Gyula jegyzetére. Az MSZP-s politikus szerint félreértelmezték mondatait.

Hegyi Gyula megállapítja írása bevezetőjeként, hogy a megemlékezés az 1956-os eseményekről egybe esett a kormány gazdasági szükségprogramjával. Azzal folytatja, hogy 1956-ról él egy nosztalgikus felfogás, mi szerint békés tüntetést követően bátor ifjak harcoltak szovjet tankok ellen. De nem szabad elfelejteni, hogy más is történt: kommunistákat meglincseltek, antiszemita jelszavakat kiáltoztak és egyesek visszahozták a náci ideológiát.

"Az ötvenedik évfordulót szélsőjobboldali csoportok most arra használták fel, hogy ismét összegyűljenek a budapesti utcákon. Gyurcsány Ferenc óriási igyekezettel fáradozott, hogy nagyszabású emlékezés legyen annak az évfordulóján, amit ő, mitöbb: a magyar törvény is 'forradalomnak' nevez, bár sok egyszerű ember számára ez csak felkelés - azaz hősi és szégyenletes történések elegye. De Budapesten zavarkeltők vették át a színteret és megmutatták, hogy 1956 még mindig nyitott seb" - írja a londoni Guardian-ben Hegyi Gyula az Európai Parlament szocialista párti képviselője.

Hozzáteszi, hogy a zavargókat Orbán Viktor volt miniszterelnök bátorította a Parlament előtt.

Dr. Mark Pittaway, az Open University történész munkatársa arra mutat rá válaszában, hogy a mostani utcai zavargást nem lehet az 1956-os forradalommal összevetni. Tény, hogy a forradalom résztvevői nem voltak egységesek abban, hogy milyen ország kialakulását kívánják, és az is igaz, hogy 1956 sokak számára még mindig "nyitott seb".

A történész szerint Hegyi Gyula figyelmen kívül hagyja a történelmi összefüggéseket. Elfelejti, hogy ami 1956 októberében történt, az széles népi reagálás volt egy elnyomó diktatúra törvénytelenségeire. Tehát forradalom zajlott le Magyarországon és nem csupán felkelés.

Az MSZP politikusa az InfoRádiónak úgy nyilatkozott, hogy félreértelmezték mondatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magyarország–Spanyolország 7-9

Férfi vízilabda élőben
Magyarország–Spanyolország 7-9

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játssza második csoportmérkőzését a párizsi olimpián. A mi hatosunkban két mérkőzést már lejátszottak kedden, az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×