eur:
395.2
usd:
365.45
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
Business woman busy working on laptop computer at office
Nyitókép: ljubaphoto/Getty Images

Komoly fordulat állt be a lakossági állampapírok piacán

Meglódultak a lakossági állampapírok értékesítési számai: az ÁKK közlése szerint múlt héten mindegyik lakossági papír kereslete nőni tudott, a legtöbbet a FixMÁP-ból vették a magyarok, ezt a bónusz állampapír, majd a MÁP Plusz követte.

Az Államadósság Kezelő Központ friss értékesítési adatai szerint

  • a Fix Magyar Állampapírból (FixMÁP) adtak el a múlt héten a legtöbbet a forgalmazók, 27 milliárd forintnyit, ami négy hónapos csúcs,
  • ezt a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) követte több mint 15 milliárddal,
  • harmadik helyre pedig az újragondolt MÁP Plusz került 9,6 milliárdos értékesítéssel

– számolt be a Portfolio.

Összesen közel 62 milliárd forintnyi állampapírt vásároltak a lakossági befektetők, ami egyértelműen javulást mutat az előző hetek gyengébb számai után. Legutóbb július elején volt 60 milliárd felett a heti értékesítési adat. Vélhetően valamelyest magasabb értékesítési számokat látnánk, ha az Egyéves Magyar Állampapír még midig vásárolható lenne, ennek értékesítését azonban az új MÁP Plusz megjelenésével párhuzamosan az ÁKK lezárta, és gyakorlatilag az újragondolt MÁP Plusz vette át a helyét az 1MÁP-nak az értékesítési statisztikákban is – jegyzi meg a gazdasági portál.

Mindeközben a prémium állampapír iránti kereslet is javult, de még mindig „nagyon gyenge” számokat mutat, gyakorlatilag május óta nem látni érdemi értékesítést ennél a papírnál. Persze a kereslet hiánya nem meglepő, az infláció csökkenésével párhuzamosan jelenleg nem tud olyan vonzó kamatokat felmutatni a PMÁP, mint korábban – olvasható.

Hozzáteszik: június végén összesen több mint 11 ezermilliárd forintnyi megtakarítást „hevert” a forintos lakossági állampapírokban, ebből

  • a legtöbb még mindig a Prémium Magyar Állampapírban van 7138 milliárddal,
  • ezt a bónusz állampapír követi 1044 milliárddal, utóbbi konstrukció most lépte át először az ezermilliárdos vagyont.
  • A harmadik helyen a már nem értékesített Egyéves Magyar Állampapír áll 764 milliárddal, de a nyomdai konstrukcióval együtt a MÁP Plusz már az lekörözi az egyéves papír állományát.
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×