eur:
394.49
usd:
364.15
bux:
73665.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia
A shot of Appian Way, with stones close up
Nyitókép: Getty Images/Mefimefi

Végre védetté vált az ókori Róma legfontosabb útja

A Via Appia Antica volt az ókori rómaiak által épített legrégebbi és legfontosabb út, melynek egy része még ma is bejárható. Fénykorában meghaladta az 563 kilométeres hosszt.

A Via Appia Antica felkerülésével az Unesco világörökségi listájára Olaszország lett a legtöbb ilyen helyszínnel rendelkező ország - írja a The Guardian cikke nyomán a 444.hu.

A Regina Viarum, vagyis az utaki királynője Rómát kötötte össze a déli Brindisi kikötőjével, első szakaszát i. e. 312-ben Appius Claudius Caecus római politikus kezdte el építeni, róla is nevezték el. Eredetileg katonai célokat szolgált, később a kereskedelemben is kulcsfontosságú szerepet játszott - írják.

Az Unesco szerint az út remek példája a római mérnökök technikai fejlettségének, a mélyépítési projektektől az infrastruktúrától és a nagyszabású földrendezési munkálatoktól kezdve

a monumentális építményekig, beleértve például a diadalíveket, fürdőket, amfiteátrumokat és templomokat, vízvezetékeket, csatornákat, hidakat és nyilvános szökőkutakat.

A Via Appia Antica a 60. olyan helyszín Olaszországban, ami felkerült az Unesco világörökségi listájára. Mint írják, azt nem tudni, hogy eddig miért nem szerepelt rajta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×