eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Gyurcsány a jobboldal történelmi árulásáról

"A jobboldal nagyobbik része elárulta a polgári politikát" - vélekedik blogjában Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, hozzátéve, hogy szerinte a jelenlegi ellenzék "megijedt azoktól a nehézségektől, amelyek egy ilyen tartalmú modernizációs politikával szemben álltak".

A kormányfő szerint a jobboldal nagyobbik része elárulta a polgári politikát, mert megijedt azoktól a nehézségektől, amelyek egy ilyen tartalmú modernizációs politikával szemben álltak.

"A fordulat 2000-2001-re tehető. Addig a pillanatig a Fidesz megőrizte alapvetően polgári modernizációs karakterét, amely először elsősorban liberális értékeket, majd később, '94-'96-ot követően, egyre inkább konzervatív értékeket képviselt. De van, ami nem változott. Nem változott a Fidesz politikájának fundamentuma, azaz hogy a rendszerváltozást - szerintem nagyon helyesen - társadalmi-kulturális értelemben egy modernizációs, polgárosodási folyamatként értelmezte, és ennek a kiteljesítésében látta saját feladatát" - írta blogjában Gyurcsány Ferenc.

"Történelmi-társadalmi értelemben is fontos, hogy ezt a folyamatot a politikai közbeszéd centrumába először a Fidesz állította, azt gondolom, hogy helyesen. Azok a szakértők és tanácsadók, például Kolosi Tamás, akik '96-'97 környékén a Polgári Magyarország nevű program elkészítése körül bábáskodtak, úgy vélem, történelmileg helyes irányban keresték a megoldást. Ez a politika kölcsönözte egyébként azt az erőt, amely 1998-ra a Fideszt szellemi értelemben és intellektuálisan progresszív pártként mutatta, és ezzel hozzá is járult a választási győzelemhez, a kormányzóképesség megteremtéséhez" - vélte az MSZP elnöke.

"2000 végén, két és fél év kormányzás után ennek a politikának 17-19 százalékos támogatottsága volt. És akkor történt egy fordulat. Az addig polgári politikát hirdető, és ebben az értelemben modernizációs karakterű párt elindult egy nemzeti-keresztény-etatista irányba - egyik jelzőt sem pejoratív értelemben használom ebben az ügyben -, és sok tekintetben a történelmi múlt felé fordult" - vélte írásában Gyurcsány Ferenc.

"Ez a politika később aztán teljesen elveszítette polgári jellegét, mi több, 2006 után már önmagát is plebejus politikaként definiálta. Hozzáteszem, itt már kiüresedik, hiányzik mögüle az a tiszta, intellektuális alap, amely a polgári politikánál még megvolt. Akkor még a politika megalkotása körül szakértők bábáskodtak, itt, a plebejus politikánál inkább már csak, gyanítom, legfeljebb kommunikációs szakértők. A kettő nem ugyanaz" - fogalmazott a miniszterelnök.

"A polgári politika cserbenhagyása és elárulása történelmi tévedés. Szerintem történelmi értelemben hiba is. A magyar politika önmagába fordulása, egyre mélyebb belső hasítékainak keletkezése nem kis részben ebből a folyamatból származik. Felszámolódott az a közös alap, amely liberálisokat, konzervatívokat és szociáldemokratákat történelmi értelemben együtt tarthatott - egy közös, nagy nemzeti-társadalmi vízió, a polgárosodás víziója. És ennek különböző értékelvű változatai azok, amelyek versengenek egymással a politikai térben. Ilyenkor világos, hogy mi az, ami összetart, és mi az, amiben versengünk egymással. Nem kétséges, erre az útra előbb talált rá a Fidesz, mint a baloldal, de az a sajátos helyzet alakult ki, hogy miközben a Fidesz egyre inkább távolodik, mára lényegében teljesen letért erről az útról, addig - hozzáteszem, cikkcakkokkal és viták, belső konfliktusok árán - a baloldal egyre inkább rátalál erre az egyébként szerintem történelmileg nagyon helyes közelítésre. A sok vita mögött, eltekintve a hatalmi és személyi konfrontációktól, a mélyben ez az ellentmondás, konfliktus, törésvonal húzódik meg" - írta blogjában Gyurcsány Ferenc.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×