eur:
395.95
usd:
365.16
bux:
73923.06
2024. július 31. szerda Oszkár

Gyurcsány: a gyógyulás megér 20 kilométeres utazást is

Sokan az egészségügyi átalakításról szóló programot pusztán kórházbezárásnak tekintik. Ez politikailag és szakmailag pontatlan. félrevezető, ráadásul eltakarja a lényeget - írta internetes naplójában a kormányfő.

"Az átalakítás programja mögött meghúzódó koncepció döntően arról szól, hogy a gyógyulás sok feltétele közül van valami, ami tetszés szerint, vagy pusztán akarat szerint nem állítható elő mindenütt azonos mértékben. Bárhol lehet építeni kórházi épületet, bárhova lehet telepíteni nagy értékű műszereket, de ez önmagában nem elég a hatékony gyógyításhoz. Kell hozzá még valami. Kellenek olyan orvosok, nővérek, asszisztensek, akik magasan képzettek, tapasztaltak és motiváltak" - olvasható a blogon.

A miniszter leírja: a különböző elemzésekből látható, a gyógyulás esélye nagymértékben függ attól, hogy melyik kórházba került a beteg.

"És ott nem egyszerűen attól, hogy a kórház milyen műszerekkel volt ellátva, vagy hogy a kórházban hány ágyas szobák voltak. A gyógyítási tapasztalatok nagyon világos összefüggést mutatnak a gyógyulás esélyével" - olvasható.

"Egyértelmű statisztikai adatok állnak rendelkezésre, hogy minél nagyobb az ellátott agyvérzések száma, az esetszám egy kórházban, annál nagyobb a gyógyulás esélye, vagy másik oldalról: annál kisebb a halálozás aránya. Azokban a kórházakban például, ahol kevesebb, mint 400 agyvérzést láttak el egy évben, ott közel minden hatodik beteg az ellátást követő 30 napon belül meghalt. Azokban a kórházakban, ahol ennél messze több - mondjuk az 1.000-1.500-at meghaladja az éves esetszám -, ott bizony a halálozási ráta 10 százalék alá esik, azaz kevesebb, mint minden tizedik beteg hal meg" - folytatódik a bejegyzés.

Gyurcsány Ferenc hozzáteszi: a szívinfarktusnál még erősebb a kapcsolat az esetszám és a halálozási ráták között.

"Ahol kevesebb, mint száz beteget látnak el évente, ott, sajnos, minden negyedik beteg az ellátást követő 30 napon belül meghal. A 700-900 beteget ellátó intézményekben 10 százalék körülire csökken a halálozási ráta, azaz 10-ből egy beteg hal meg. Tehát amellett kell érvelni, hogy magas felkészültségű, sok tapasztalattal rendelkező centrumok jöjjenek létre. Olyan központok, ahol sűrűsödik a tapasztalat, a tudás, mert ez a garanciája annak, hogy a lehető legtöbben gyógyuljanak meg" - írta a kormányfő.

Ahhoz, hogy ez a színvonalú tudás és tapasztalat létrejöjjön, ahhoz koncentrációra van szükség, amely nem egyszerűen anyagi javakról és berendezésekről szól, hanem tudásról és tapasztalatról - tette hozzá.

" A legfontosabb mégiscsak az, hogy összességében olyan feltételeket teremtsünk, amelyek a gyógyulás esélyét leginkább biztosítják. Ehhez pedig koncentrált tudás- és tapasztalatközpontokat kell létrehozni. Ha megkérdeznek valakit, hogy vállalja-e, hogy 20 kilométerrel többet utazik, de kétszeresére nő a gyógyulás esélye, vagy felére csökken az elhalálozás veszélye, akkor úgy gondolom, hogy mindenki azt mondja, hogy igen, inkább megyek még 20 kilométert. Hát erről szól, erről is szól az ellátórendszer átalakítása" - írta blogjában Gyurcsány Ferenc.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 11:28
×
×
×
×