eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Szili: visszatérhet a háromhetenkénti parlamenti ülésezés?

Az Országgyűlés szocialista elnöke arra kérte a parlamenti pártokat, hogy tegyék világossá, támogatják-e, hogy a következő négy évben is hetente ülésezzen a parlament. A Fidesz közleményt adott ki az ügyben a kérdésre azonban nem válaszolt. Deutsch-Für Tamás annyit azonban közölt: a parlament működésében változásra van szükség.

Az Országgyűlés működési rendje előrevetíti azt, kinek milyen elképzelései vannak a parlamenti demokráciáról - mondta Szili Katalin.

A politikus közölte: elképzelései szerint a következő négy évben is hetente ülésezne a parlament.

Hozzátette: az MSZP tervei között szerepel az, hogy a szavazástól távol maradó képviselők a mulasztásuk idejére nem kapnának díjazást.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy a képviselői munka nem kiváltság, hanem szolgálat.

A házelnök a javaslattal a politika hitelét szeretné visszaállítani.

A Fidesz válaszolt is meg nem is

A parlament fideszes alelnöke közleményében tudatta, hogy változásra van szükség a törvényhozás működésében.

A 2006-os választás után vissza kell adni a parlament tekintélyét, az Országgyűlést törvénygyár helyett újra törvényalkotó népképviseleti testületté kell alakítani - írta Deutsch-Für Tamás.

A politikus szerint az elmúlt négy évben az Országgyűlés "gombnyomogató törvénygyárként" tevékenykedett, működése "egyenetlen, koordinálatlan, sokszor kiszámíthatatlan és kaotikus" volt.

"Gyurcsány Ferenc - szakítva a rendszerváltás óta követett alkotmányos szokásjoggal - az Országgyűlést színpadi háttérnek használta saját kampányszerepléseihez, durván visszaélve a Házszabály adta lehetőségekkel. A miniszterelnök öntömjénező napirend előtti felszólalásai nem az emberek érdekeit, hanem politikai ellenfelei lejáratását szolgálták. A házelnök asszony ehhez is készséggel asszisztált" - írta Deutsch-Für Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×