eur:
394.91
usd:
356.6
bux:
72622.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Napelemtáblák a Mátrai Erőmű (ME) Zrt. bükkábrányi új, az ország legnagyobb fotovoltaikus létesítményében az átadás napján, 2019. április 10-én. A 22,6 megawattos naperőmű beruházási költsége 5,4 milliárd forint.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Bombahír napelem-témában

A kiszolgált napelemekből szinte az összes ezüst visszanyerhető.

Olasz kutatók olyan eljárást fejlesztettek ki, amivel minden eddiginél hatékonyabb, ráadásul környezetbarát módon lehet kinyerni a napelemekből az ezüstöt. Ez radikális változást hozhat a panelek újrahasznosíthatóságában - írja a hvg.hu.

Ahhoz, hogy sikerüljön leválni a fosszilis energiahordozókról, ezzel együtt pedig féket tenni a globális felmelegedésre, alternatív energiaforrásokra van szükség. Ezek praktikusan a nap-, szél- és vízenergiát jelentik, amelyek szépen fejlődtek az elmúlt években.

A napelemek hatékonysága egyre magasabb lett, ám a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezzel együtt egy másik, igen komoly problémával kell majd szembenézni: azzal, hogy egyre több hulladékot termelnek az előbb-utóbb élettartamuk végére érő panelek.

Ez azért probléma, mert újrahasznosítani nem könnyű őket, figyelembe véve, hogy mennyi veszélyes anyagot tartalmaznak. Pedig ha sikerülne, akkor a panelek ára is olcsóbb lehetne.

Ezen a téren léptek most előrébb egyet az olaszországi Camerino Egyetem kutatói, akik egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amivel az ezüst 98,7 százalékát vissza lehet nyerni az elhasználódott panelekből.

Ez azért is jó hír, mert az áramkörökhöz használt rezet és ezüstöt nagyon nehéz kinyerni a használt napelemekből. Ennek köszönhetően a hagyományos feldolgozáshoz képest ez a megoldás környezetbarát.

Az eredményeiket az Environmental Technology & Innovation című tudományos lapban publikálták.

A fémek jellemzően kioldhatók egy termékből, de mivel a réz és az ezüst redoxpotenciál-értéke közel van egymáshoz, a folyamat nehezen kivitelezhető. Ennek a kihívásnak a leküzdésére a kutatók egy bázissal aktivált perszulfát használatát javasolják ammóniával, ahol a perszulfát oxidálószerként működik.

A reakció során réz-oxid keletkezik, amely védőrétegként működik, és megakadályozza saját kimosódását – írja az Interesting Engineering.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költi a kormány az idén tavasszal felvett 1 milliárd eurós kínai hitel egy részét – tudta meg a Portfolio. Ezt a célt az EU-s helyreállítási hitelkeret terhére tervezte megvalósítani a kormány a megjelenés előtt álló, 28 milliárd forintos pályázatból. A brüsszeli pénz azonban valószínűleg nem, vagy késve érkezik meg, ezért tervezi beforgatni a pályázat mögé a kínai hitelt a kormány; addig pedig jól jön a magyar állami költségvetésnek a tavasszal már felvett kínai pénz. Értesülésünk afelé mutat, hogy nemcsak a 28 milliárdos készülő, hanem a már megjelent 30 milliárd forintos elektromos járművásárlási EU-pályázat mögé is a kínai hitel egy részét forgatja be a kormány.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 14:25
×
×
×
×