eur:
394.24
usd:
355.94
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Woman pinches nose with fingers looks with disgust away something stinks bad smell isolated on gray background.
Nyitókép: SIphotography/Getty Images

Szellőztetni sem tudnak egy településen a bűz miatt

A szagok a Mezőfalvához közeli telepről származnak, ahol a műtrágya kiváltásához használt fermentált levet kezelik. Az érintett cégek szabályosan működnek, de nyitottak arra, hogy csökkentsék a kellemetlen hatást.

Mezőfalván a Sittara Kft. 2028-ig kapott engedélyt, hogy a műtrágyát kiváltó fermentlevet tároljon a falu határától néhány kilométerre. A vállalat állítja, az anyagnak csak a terítéskor van szaghatása, a helyiek viszont már két hónapja küzdenek a szaggal - írja az Economx.

Mint írják, az önkormányzat nyílt képviselő-testületi ülést tartott szeptember 4-én, ami nem volt éppen indulatoktól mentes, és ahol az derült ki, hogy a lakosok nem lélegezhetnek fel, mert a vállalat nem tudja megígérni a szaghatás megszűnését.

A helyiek szerint a két helyi céghez köthető fermentlétárolók miatt a településen már hetek óta elképesztő bűz terjeng, ami súlyosan rontja a helyiek életminőségét.

Egy lakos szerint az ablakokat gyakorlatilag lehetetlen kinyitni a szagok miatt reggel vagy este, amikor még hűvös van, így a napi szellőztetés szinte lehetetlenné vált.

Mint írják, a problémák a községben az utóbbi hónapokban kezdődtek, amikor Mezőfalvától néhány kilométerre három hatalmas medencét, úgynevezett lagúnát ástak ki a kierjedt fermentlé tárolására. Ebből az anyagból ammónia szabadul fel, ezért zárt tartályokban, vagy a megfelelő eljárással az említett lagúnákban helyezik el a felhasználásig.

Az érintett cégek szerint a lagúnák tervezésénél, a kivitelezésnél és a működtetésnél is minden jogszabályi előírásnak megfeleltek, és rendelkeznek minden szükséges engedéllyel. Így a helyi önkormányzat nem léphet fel a vállalat ellen. Azt is kiemelte, hogy

a működésre a szakhatóság adott engedélyt minimum 2028. december 31-ig, az engedély meghosszabbítható, szagterhelés pedig valóban lesz.

A projektmenedzser kifejtette, hogy az általuk használt anyag bevizsgált és engedélyezett, a szaga pedig a benne lévő káliumfoszfor és nitrát miatt van, de dolgoznak azon, hogy csökkentsék a szaghatást, és vannak kísérletek egy oltóanyag kifejlesztésére, ami enyhítheti a bűzt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×