eur:
394.22
usd:
355.54
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
RIMINI, ITALY - AUGUST 23: Gennaro Sangiuliano, Italian Government Minister of Culture, attends the Meeting For Friendship Among Peoples 2024 at Rimini Fair on August 23, 2024 in Rimini, Italy. (Photo by Roberto Serra - Iguana Press/Getty Images)
Nyitókép: Iguana Press/Getty Images

Mégis távozik a szerelmi botrányba keveredett olasz kulturális miniszter

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter lemondott tisztségéről pénteken, miután a szerelmi viszonya miatti botrány a tárca feddhetetlenségét is megkérdőjelezte. Utódja Alessandro Giuli este le is teszi esküjét.

Gennaro Sangiuliano a kormányfőnek, Giorgia Meloninak írt nyilvános levélben jelentette be „visszavonhatatlan” lemondását. A távozó miniszter az őt övező, „fájdalmas és gyűlölettel teli időszakra” hivatkozott, amelyet mindenekelőtt a média egy részének tulajdonított. Hangoztatta, hogy távozása szükségessé vált intézményes és személyes okokból is.

Sergio Mattarella államfő elfogadta a miniszter lemondását.

A kulturális tárca élére Alessandro Giuli újságíró, a Maxxi római művészeti-központ eddigi igazgatója kerül, aki a következő órákban teszi le esküjét.

Gennaro Sangiuliano már szeptember 5-én felajánlotta lemondását Giorgia Meloninak, aki akkor nem fogadta el. Ugyanazon a napon a miniszter a RAI1 köztelevízió híradójában könnyeivel küszködve számolt be a körülötte kirobbant szerelmi botrányról.

A Meloni-kormány 2022 októberi megalakulásakor, újságíróból lett kulturális tárcavezető – akinek felesége is ismert újságíró –, elmondta, hogy idén nyáron viszonya volt a nála húsz évvel fiatalabb Maria Rosaria Bocciával.

A botrány augusztus utolsó napjaiban robbant ki, amikor Maria Rosaria Boccia a közösségi oldalain először a miniszterrel közös fényképeket, majd a kulturális tárca kabinetjével váltott levelezést és hangüzeneteket is közölte. Így derült ki, hogy a nő gyakran részt vett Gennaro Sangiuliano hivatalos programjain, és magát a miniszter tanácsadójaként tüntette fel. Azt is nyilvánosságra hozta, hogy a minisztérium szerződést ajánlott fel neki kiemelt események szervezésére, de azt az utolsó pillanatban visszavonták.

Maria Rosaria Bocciáról keveset tudni: Pompejiben született, és korábban egy esküvői ruhabolt tulajdonosa volt. Az interneten két egyetemi diplomával büszkélkedik, és divatvállalkozóként tünteti fel magát.

Az ellenzéki pártok az ügy tisztázását követelték, hangoztatva, hogy Maria Rosaria Boccia bármilyen tisztség és felhatalmazás nélkül bizalmas dokumentumokhoz juthatott hozzá. Ügyészi vizsgálat indult hivatali visszaélés címén annak kivizsgálására, hogy ki fizette Maria Rosaria Bocciának a miniszterrel közös útjait.

Nemzetbiztonsági kérdést vetett fel az a felvétel is, amelyet a nő a római képviselőház termeiben egy okosszemüveggel forgatott, és közzétett közösségi oldalain.

Gennaro Sangiuliano azt állította, hogy Maria Rosaria Boccia minden költségét “az utolsó euróig” személyesen állta, és nem a minisztérium számláját terhelte. Elismerte, hogy intim hangfelvételek is lehetnek Boccia birtokában, de „nem vagyok zsarolható” – tette hozzá.

Maria Rosaria Boccia a miniszter kijelentéseit pontról pontra cáfolta a La Stampa napilapnak csütörtökön adott interjúban, hangoztatva, hogy kiadásait a kulturális tárca fizette. Boccia szerint a miniszter körüli botrányt nem ő, hanem a „hatalmi zsarolások” robbantották ki.

A Sangiuliano lemondását megelőző órákban az állami számvevőszék bejelentette, hogy vizsgálattal kívánja tisztázni, hogy a kulturális tárca valóban költségvetési forrásból állta a Maria Rosaria Bocciára fordított kiadásokat. Gennaro Sangiuliano ügyvédet fogadott, aki úgy nyilatkozott, „teljesen magánügyről volt szó, amely politikaivá dagadt”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×