eur:
394.47
usd:
355.78
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Rendőrök a helyszínen a müncheni izraeli főkonzulátus közelében elkövetett lövöldözést követően 2024. szeptember 5-én. A fegyverest a hatóságok ártalmatlanították, nem sebesült meg senki. Az lövöldözésre az 1972-es müncheni olimpián elkövetett palesztin terrortámadás évfordulóján került sor.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

A müncheni merényletkísérletnek az Oktoberfesten isszák meg a levét

Egy nappal a feltételezett és meghiúsított müncheni merényletkísérlet után a német hatóságok egyre többet tudnak az osztrák állampolgárságú merénylőről.

A feltételezett merénylőt a müncheni izraeli főkonzultus közvetlen közelében ártalmatlanították, miután a rendőrökre támadt. Joachim Hermann tartományi belügyminiszter közölte, hogy a gyanúsítottat a helyszínen megölték, miután rálőtt a rendőrökre. A rendőrség szóvivője később bejelentette azt is, hogy az elkövető egy 18 éves osztrák állampolgár volt, és a tettét terrorakciónak minősítették. A hatóságok szerint a férfi az 1972. szeptember 5-i müncheni terrortámadás 52. évfordulóján készült merényletre a konzulátus ellen. A müncheni olimpián palesztin fegyveresek az izraeli csapatra támadva 11 izraeli állampolgárral végeztek. A főkonzulátus zárva volt az incidens idején, és a képviselet munkatársainak nem esett bántódásuk.

Németországban a terrorlehárítással foglalkozó központi hivatal folyatja a nyomozást. A német médiumok beszámolója szerint a német hatóságok együttműködnek az osztrák illetékesekkel. Értesülések szerint az elkövető, Emra I. 2006-ban született Ausztriában, és az elmúlt években a Salzburg közelében lévő Neumarktban élt. A Süddeutsche Zeitung, valamint több médium, köztük az ARD és a ZDF arról számolt be, hogy bosnyák családból származott.

Az osztrák hatóságok korábban figyelték őt feltételezett iszlamista radikalizálódása miatt.

A 18 éves férfi ellen állítólagos terrorszervezeti tagság miatt nyomozás is indult. Később azonban a salzburgi ügyészség leállította azt, annak okát azonban nem közölték. Ezt követően – tavaly április óta – nem jelent meg a rendőrségen.

Mind a német, mind az izraeli vezetők terrortámadásról beszéltek. Jichák Hercog izraeli államfő köszönetet mondott német kollégájának, Frank-Walter Steinmeier német elnöknek a gyors beavatkozásért. Olaf Scholz kancellár ismételten hangsúlyozta, hogy az antiszemitizmusnak és az iszlamizmusnak nincs helye a német társadalomban.

Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter bejelentette, hogy hatóságok vizsgálják a lehetséges "megelőzési koncepciókat" is. A cél a miniszter szerint a többi között az, hogy gyorsabban lehessen azonosítani a radikalizálódás eseteit. Hermann szerint fontolóra vették a biztonsági intézkedések erősítését többek között a közelgő, nevével ellentétben már szeptemberben kezdődő, a világ számos országából látogatók sokaságát vonzó sörfesztiválon, az Oktoberfesten is

Az ORF osztrák közszolgálati médium megerősítette azt a német értesülést, amely szerint az osztrák fiatal nem sokkal a tervezett merénylet előtt utazott Németországba, és a fegyvert is ott vásárolta.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter elismerését fejezte ki a német hatóságoknak a közbelépésért. A miniszter hangsúlyozta, hogy állandó kapcsolatban állnak a német illetékesekkel. Közölte azt is, hogy megerősítették a bécsi izraeli nagykövetség védelmét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×