eur:
394.22
usd:
354.52
bux:
72434.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
páracsepp vízcsepp levél növény időjárás eső
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: csapadékos ősz várható, és hideg lesz novemberben

A jövőben enyhébb, és rövidebb telekre, és hosszabb nyarakra lehet számítani, a mostani ősz az átlagosnál hidegebb lehet – mondta Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatója.

Az átlagosnál enyhébb lehet az ősz 1-1,8 Celsius fokkal, a mostani modellfutások alapján – mondta Kocács Erik az InfoRádióban. A klímapolitikai Intézet vezető kutatója szerint az előrejelzések alapján rövidesen beindul egy csapadékosabb időszak a következő három hónapban.

"Az elmúlt öt-hat évtől eltérően, most egyre több előrejelző modell azt mutatja, hogy a november hidegebb lehet az 1991-2020 közötti klímaátlaghoz képest" – mondta.

A kutató szerint az évszakra általánosan a csapadékosság lesz a jellemző, és az, hogy a fagyos napok száma tovább fog csökkenni a Kárpát-medencében. Az átlagnál hidegebb rövid időszakok megjelenését azonban nem zárta ki.

"Az évszázad második felében a mostani melegedési tendenciából, illetve a globális üvegházhatású gázkibocsátással azt láthatjuk, hogy a telek 2050-60-tól egy hónapra fognak rövidülni itt Közép-Európában, a nyarak pedig akár hat hónapra is hosszabbodhatnak" – fejtette ki, és hozzátette, hogy a Kárpát-medencében 20-30 év múlva májustól szeptemberig fog tartani a nyári turisztikai főszezon.

"A klímaváltozás rendjébe beletartoznak a blokkoló anticiklonok, amelyek a nyugodt száraz időjárást okozzák. Ezek egyre erőteljesebbek, nem mozognak el, gyakorlatilag rátelepednek egy-egy nagyobb régióra" – mondta Kovács Erik, és kiemelte, hogy a kánikula miatt a hazai városoknál – sok nyugat-európai településhez hasonlóan – meg kell oldani a szükséges zöldítéseket, parkosításokat. A téli turizmus vonzereje viszont tovább fog csökkenni, egyre kevesebb lesz a fagyos, havas nap – tette hozzá.

"Tavaly meleg, de csapadék szempontjából normális időszak volt, idén pedig extrém meleg, illetve nyáron extrém száraz. Ez a kettő fog majd váltakozni a jövőben. Korábban úgy váltakozott, hogy három szárazabb évet követett négy nedves év, most egy évtizedre öt száraz év fog jutni" – fejtette ki Kovács Erik.

A kutató szerint az évszázad második felében még erőteljesebb változásokat mutatnak a klímamodellek szimulációi. Általánosan a nyarak 5-6 hónapra fognak növekedni, a telek egy hónapra fognak zsugorodni, és az átmeneti évszakok pedig egyre szélsőségesebbé válnak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×