eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója sajtótájékoztatót tart a 2. Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjáról a Művészetek Palotája Fesztivál Színházában 2021. december 1-jén. A sorozatot 2022 áprilisában tartják Budapesten és több vidéki városban.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Cinfest – „Hatalmas az igény a közös mozizásra”

A Nemzeti Filmintézettel azon dolgozunk, hogy a filmek megtalálják a közönséget - mondta a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken, a 20. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál (Cinefest) megnyitóján.

Káel Csaba kijelentette, a Cinefestnek nagy szerepe van arra, hogy az új filmek minél szélesebb körben eljussanak az emberekhez. Úgy fogalmazott, hogy a szervezők a világ filmművészetét vitték Miskolcra.

Azt mondta, a fesztivál jól jelzi, hogy hatalmas az igény a közös mozizásra és a közösségi filmélményekre. A kormánybiztos kiemelte, a Cinfest változatos filmkínálatot mutat be a világ minden tájáról, a rendezvényt hiánypótló alkotások és neves zsűritagok jellemzik. Leszögezte, a miskolci Cinefest már fogalomnak számít, mert ablakot nyit a világra, megmutatja hogy hol tart a filmművészet és mi foglalkoztatja az alkotókat.

Káel Csaba közölte, a bemutatott filmek is arról tanúskodnak, hogy a mozgókép az a művészeti ág, amely képes minden más művészeti ágat megjeleníteni, történetekkel átélhetővé tenni.

Bíró Tibor fesztiváligazgató arról beszélt, idén is a világ filmtermésének legjavát mutatják be Miskolcon négy teremben. Ezen felül pedig számos kapcsolódó programmal is készültek, a vetítéseken túl szakmai programokat és workshopokat szerveztek, a Csengey-kertben pedig ingyenes koncerteket és filmbemutatókat tartanak.

A szeptember 16-áig tartó eseményen több mint ötven filmet mutatnak be különböző kategóriákban. Idén a fesztivál kiemelten foglalkozik a török és kínai alkotásokkal a két országgal való diplomáciai kapcsolatok felvételének századik, illetve hetvenötödik évfordulója kapcsán.

A fesztivál nyitófilmjeként a norvég Sarkvidéki konvoj című alkotást mutatták be. A vetítés előtt a film rendezője, Henrik Martin Dahlsbakken azt mondta, megtiszteltetés számára, hogy filmjével nyitja meg a neves fesztivált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×