eur:
394.47
usd:
355.78
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Michel Barnier, az Európai Bizottságnak a brit kiválás ügyében felelős főtárgyalója felszólal az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi vitáján Strasbourgban 2019. szeptember 18-án.
Nyitókép: MTI/AP/Jean-Francois Badias

Fejérdy Gergely: az új francia miniszterelnöknek a gazdasággal lesz a legtöbb problémája

Emmanuel Macron francia elnök Michel Barniert nevezte ki miniszterelnöknek, és megbízta egy egységkormány alakításával. Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint az új francia kormányfő az államfőhöz hasonló politikát fog képviselni.

Régóta közismert politikus, annak ellenére, hogy sosem jutott a legmagasabb szintre. Volt külügyminiszter, európai ügyi miniszter, környezetvédelmi miniszter, de Magyarországon leginkább arról ismert, hogy európai biztosként is több alkalommal képviselte Franciaországot – így jellemezte a frissen kinevezett francia miniszterelnököt Fejérdy Gergely az InfoRádióban. A Magyar Külügyi Intézet vezető vezető kutatója hozzátette, hogy Michel Barnier 2022-ben próbált elnökjelöltként is indulni, de nem volt sikeres.

"A választások után több mint ötven nappal sikerült miniszterelnököt találnia Macron elnöknek. Ennek az az oka, hogy maga a nemzetgyűlés is rendkívül megosztott. Ez az előre hozott választás patthelyzetet eredményezett Franciaországban, nagyon nehéz egy olyan miniszterelnököt találni, akit első körben nem buktatnak meg azonnal" – fejtette ki a szakértő, és hozzátette, hogy Michel Barnier volt az egyetlen olyan jelölt, akit a Marine Le Pen pártja, a Nemzeti Tömörülés nem ellenzett. Csakhogy a baloldalon is van egy négy pártból álló csoport, amely bármikor megvétózhatja a miniszterelnököt, így Macron elnöknek nehéz dolga van, ha azt akarja elérni, hogy ne bukjon meg az új kormány.

Barnier politikai felfogásával kapcsolatban a vezető kutató kiemelte, hogy a szigorú migrációs politika híve, ami miatt azonnal meg is támadta a baloldal. Korábban azt hangoztatta, hogy a nemzeti szintű migrációs politikát helyezné előtérbe, azaz a tagállamoknak sokkal nagyobb önállóságot adna szemben az európai döntéshozatallal.

"A többi kérdésben közel áll a macroni gondolkodáshoz, tehát a főbb európai kérdésekben hasonló, mint amit eddig Franciaország képviselt" – mondta Fejérdy Gergely, és hozzátette, hogy az új miniszterelnök legnagyobb feladata a gazdasági kérdések megoldása lehet, Franciaország is óriási deficitet tol maga előtt, az államháztartási hiány öt százalék fölött van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×