eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Közvélemény-kutatók: az SZDSZ-en múlik a választás

Alacsonyabb részvételt várnak az áprilisi országgyűlési választásokon a nagyobb közvélemény-kutató cégek, mint négy évvel korábban, amikor 70 százalék felett volt a szavazók aránya. A Medián, a Tárki, a Gallup, a Századvég és a Szonda Ipsos vezetői egy kerekasztal-beszélgetés keretében ismertették álláspontjukat a választásokról.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója és Závecz Tibor, a Szonda Ipsos vezetője úgy vélekedett, hogy nincs kormányváltó hangulat az országban. Manchin Róbert, a Gallup vezetője Fidesz-győzelmet prognosztizált, és Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke is úgy vélte: a Fidesznek nagyobbak a tartalékai. Kolosi Tamás, a Tárki vezetője szerint az döntheti el a választást, hogy az első forduló előtt melyik párt tudja jobban megszólítani az "érzelmi szavazókat".

Medián

Hann Endre arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég a két nagy párt versenyfutását mérni, mert a kis pártok bejutása, illetve kiesése a parlamentből meghatározó lehet.

Közölte: az SZDSZ esélyeit "egy hajszállal" kisebbnek tartja mint 2002-ben, míg az MDF-ről azt mondta, nem lát olyan áttörést, amely a párt bejutási esélyeit növelné.

Tárki

Kolosi Tamás szerint négy évvel ezelőtt az MSZP azzal nyerte meg a választást, hogy az utolsó napokban sikerült egymillió embert mozgósítania.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a pártszimpátia mérését nem szabad összekeverni a választási részvétel kérdésével.

Azt, hogy szeretünk egy tortát, nem jelenti azt, hogy holnap cukrászdába megyünk és meg is esszük - érzékeltette a különbséget.

Közölte: a Tárki a teljes népesség körében 28-28 százalékos "patthelyzetet" mért. Megjegyezte: a telefonos felmérések az MSZP számára évek óta kedvezőbbek, mint a szóbeli adatfelvételek, de ennek okát nem tudják megmagyarázni.

Álláspontja szerint az döntheti el a választást, hogy az első forduló előtt melyik párt tudja jobban megszólítani az "érzelmi szavazók" 1-1,5 milliós táborát.

Gallup

Manchin Róbert szerint az MSZP Budapesten december óta egyre több támogatót tudhat maga mögött.

A Fidesz a 45 évnél fiatalabbaknál, míg az MSZP a 65 évnél idősebbek körében vezet egyértelműen; a két korcsoport közöttieknél aránylag kiegyenlített a verseny.

Közölte: méréseik szerint Gyurcsány Ferenc a nők körében jelentősen vezet Orbán Viktor előtt, a férfiaknál kisebb az előnye.

Mintha nem pártok, hanem miniszterelnök-jelöltek közötti kampányról lenne szó - jegyezte meg.

Úgy vélte, "veszélyes a biztos szavazókból előre megbecsülni" a választás kimenetelét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a két nagy párt között élesedő harc a kis pártoktól vehet el szavazatokat.

Az MSZP-s tábor sokkal "felajzottabb", ennek ellenére 2-3 százalékos Fidesz-győzelmet prognosztizált a Gallup vezetője.

Századvég Alapítvány

Stumpf István is egyetértett abban, hogy ha a két nagyobbik párt vezetője dominál továbbra is a kampányban, akkor kétpárti lesz a parlament.

Gyurcsány Ferenc az SZDSZ sorsát megpecsételheti - mondta, arra utalva, hogy a kormányfőnek a nők körében jelentős a támogatottsága.

Nem a bizonytalanok, hanem a "saját tábor" mozgósításának képessége dönti majd el a választást - közölte, emlékeztetve a vasárnapi, a Fidesz 20 százalékos győzelmét hozó szentendrei időközi polgármester-választásra.

A Fidesznek nagyobb tartalékai vannak - jegyezte meg.

Szonda Ipsos

Závecz Tibor elmondta: a megkérdezettek 80 százaléka fej-fej melletti eredményt vár, ugyanakkor az emberek többségében nincs kormányváltó hangulat.

Az MSZP akkor nyerheti meg a választást az SZDSZ nélkül, ha a listán 4-5 százalékponttal előzi meg a Fideszt. Ha az SZDSZ bekerül a parlamentbe, akkor elég egy százalékpont előny is. Ez utóbbinak van nagyobb valószínűsége - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×