eur:
392.4
usd:
362.59
bux:
71962.95
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

A vb-történet ötven legjobb futballistája: 28. Eusébio - a nyomornegyedből a csúcsra

A portugál válogatott – története első világbajnoki szereplésén – a harmadik helyig jutott 1966-ban, Angliában. Meglepetés is volt, meg nem is: a csapat két, Európa élvonalába tartozó klubra, a Sportingra és még inkább a Benficára épült. Ráadásul soraiban játszott az előző esztendő aranylabdása, legjobb játékosa. Az infostart.hu vb-ranglistájának 28. helyezettje: Eusébio.

1942. január 25-én született a ma már önálló, akkor még a portugál gyarmatbirodalomhoz tartozó Mozambik fővárosában, Lourenço Marquesben, mai nevén Maputóban. Fehér bőrű édesapja, a vasúti pályamunkásként dolgozó Laurindo Antonio Angolából került Mozambikba, édesanyja, Elisa Anissabeni helyi származású volt. Szegénységben nőtt fel, nyolcévesen elveszítette édesapját, attól kezdve édesanyja egyedül nevelte őt és öt testvérét. Maputóban, a szegénynegyedben laktak,

cipőt először akkor húzott a lábára, amikor első klubja, a Sporting Lourenço Marques elnöke megajándékozta vele.

A csapatot a lisszaboni Sporting támogatta, így nem meglepő módon a már tizenévesen is a társai közül kiragyogó Eusébiót a zöld-fehérek akarták az anyaországba vinni. A történetet innentől kezdve maga Eusébio mesélte tovább: „Eléggé fordulatos úton kerültem a Benficához. Az alapproblémát az jelentette, hogy én a Sportingban futballoztam Lourenço Marquesben, ami amolyan fiókcsapata volt a lisszaboni Sportingnak. A Sporting azonban vacillált, próbajátékra akart hívni. A Benfica meg nagy pénzért máris vitt volna.

Anyám azt mondta: »Fiam, ne gondolkozz, menj a Benficához!«

Nem hiszem, hogy bizonygatnom kellene, hogy jó döntést sugallt. Pedig akkor már a Sporting is szerződtetett volna, ráadásul nagyobb összegért, mint a Benfica. Sőt, tovább srófolta ajánlatát. Ám Domingos Claudino, a Benfica akkori egyik fontos vezetője elrejtett egy lagosi szállodában, a Praia Marban. S közben kifizetett mozambiki klubomnak 400 ezer escudót. Mondják, abban az esztendőben

egyetlen mozambiki vállalatnak sem volt megközelítően sem annyi külföldről származó bevétele, mint a mi kis csapatunknak.”

A pályafutása csúcspontján Fekete Párducnak becézett csatárcsillagot Guttmann Béla állította be először bajnoki mérkőzésre a Benfica első csapatába, 1961. június 1-jén. Eusébio aztán 1975-ig összesen tizenegy bajnoki címet nyert, ötször lett a Portugál Kupa győztese, hatszor nyerte meg a gólkirályi címet. Hírnevét a nemzetközi sikerek alapozták meg, 1962-ben BEK-győztes lett a Benficával, 1963-ban, 1965-ben és 1968-ban döntőt játszhatott. 1965-ben, 1966-ban és 1968-ban Eusébio lett a BEK gólkirálya. 1965-ben megkapta a France Football Aranylabdáját. 1962-ben és 1966-ban a második helyen végzett.

Ő volt az első afrikai származású aranylabdás, sőt az első aranycipős.

1968-ban 42, 1973-ban 40 bajnoki góllal lett Európa legeredményesebb gólkirálya.

Az 1966-os világbajnokságra rendkívül nehéz sorsolást kaptak a portugálok: a címvédő brazil, valamint a magyar és a bolgár válogatottal kerültek azonos csoportba. A mieink ellen kezdtek, Eusébio meg-megcsillogtatta kivételes gyorsaságát, de gólt nem szerzett, két kapushiba miatt így is nyert a csapata. Viszont a bolgároknak egy (3:0), a braziloknak két gólt lőtt (3:1), a Bene, Albert, Farkas trió mellett övé volt a legnagyobb szerep abban, hogy a kétszeres világbajnok brazilok már a csoportmérkőzések után csomagolhattak.

Megnőtt a portugálok ázsiója, ám a középdöntőben, a Koreai NDK ellen, felborult a papírforma, érett a hihetetlen meglepetés. Eusébio így emlékezett vissza a mérkőzésre: „Kesergésre nem akadt másodpercnyi időnk sem. Elsőként jutottunk tovább a csoportból, a kétszeres világbajnok brazilok és a remek magyarok legyőzésével. Biztosak voltunk abban, hogy semmi gondunk nem lehet a koreaiak ellen. Erre a huszonkettedik percben már három-nullára vezettek.

Nem voltam különösebben ideges, mondtam is a többieknek, nyugi, nyerni fogunk.

(…) Hátra volt még majdnem hetven perc, a koreaiak meg állandóan jöttek előre. Éreztem, hogy le tudjuk majd kontrázni őket. Azt azért megjegyzem, őrült szerencsénk volt, hogy nem álltak be védekezni. Ha három-nullánál beássák magukat a tizenhatosukra, nagyon nehéz lett volna a helyzetünk. Igaz, akkor meg felívelgettük volna a labdákat Torresnek, s a levegőben verjük meg őket.” Szerényen elhallgatta, hogy

az ázsiaiak ellen négyszer talált be.

Az elődöntőben az angolok legyőzték a szebben és kulturáltabban futballozó portugálokat 2:1-re. Eusébio büntetőből bevette Gordon Banks kapuját, de aztán a meccs után sírva fakadt, siratta az összetört álmokat. A portugálok „csak” a harmadik helyért játszhatta, 2:1-re megverték a Szovjetuniót. Eusébio újból büntetőből talált a hálóba, és kilenc találatával ő lett a vb gólkirálya.

A hetvenes években, jóval túl a harmincon, az Egyesült Államokban és Mexikóban próbálta meg dollárra váltani a hírnevét, nem játszott már csúcsformában. Igaz, 1976-ban két országban is bajnok lett, Mexikóban a CF Monterrey, míg az NASL-ben (North American Soccer League) a Toronto Metros-Croatia légiósaként. Még mindig nagy sztár volt, de kétségtelen, a hatvanas években ragyogott a csillaga a legfényesebben. Eusébio da Silva Ferreira 2014. január 5-én hunyt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 08:12
2024. július 4. 21:58
×
×
×
×