eur:
392.4
usd:
362.59
bux:
71962.95
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

A vb-történet ötven legjobb futballistája: 38. Franco Baresi - az elátkozott világbajnok

A XX. század legjobb olasz játékosának különleges kapcsolata van a világbajnokságokkal. Ott volt három tornán, ezeken a Squadra Azzurra háromféle érmet nyert. Az elsőből, a legnagyobb sikert hozó 1982-es Mundial-diadalból kimaradt. S majdnem kimaradt az 1994-es döntőből is. Mégis, ki vitatná: Franco Baresinek a futballtörténelem legjobbjai között a helye. Ő az infostart.hu vb-rangsorának 38. helyezettje.

Franco Baresi és a bátyja, Giuseppe, vagy a labdarúgás világában gyakrabban használt nevén Beppe a Milánóhoz közeli Travagliatóban született, s nőtt fel. Állandóan futballoztak a falu határában lévő réten, s erre a sekrestyés felfigyelt. Az egyházfi egyik barátja elvitte a legényeket az Interhez próbajátékra. A két évvel idősebb Beppét ott fogták, Francónak viszont azt mondták, erősödjön egy kicsit, aztán jöjjön vissza. Ám ő soha többé nem nézett Appiano Gentile, az Inter főhadiszállása környékére. A Milant választotta, egész életére.

A piros-feketék lettek (persze a bátyján kívül) a családtagjai. Szüksége volt rájuk: tizenkét évesen elveszítette az édesanyját, majd néhány hónappal később az édesapját.

A nagynénje, Lucia nevelte őket, és igyekezett mindent megtenni azért, hogy a fiúk semmiben se szenvedjenek hiányt.

Giuseppe és Franco Baresi az Inter, illetve a Milan mezében
Giuseppe és Franco Baresi az Inter, illetve a Milan mezében

Franco – akkor még középpályásként – nagy léptekkel haladt előre a futball országútján. Nem volt még 18 éves sem, amikor 1978. április 23-án bemutatkozott az olasz A-ligában. Egy évvel később már olasz bajnoknak mondhatta magát, a piros-feketék ugyanis három ponttal megelőzték a mind a harminc mérkőzést veretlenül végigjátszó, s így is csak második Perugiát. Az ifjabbik Baresi felnőtt pályafutása második szezonjában alapembernek számított a gárdában. Ám az aranyév után nehéz korszak köszöntött a csapatra. A totóbotrány miatt a Milan a B-ligában töltötte az 1980–1981-es idényt, majd a feljutás után meggyengülve újra kiesett a Serie A-ból.

Baresit EnzoBearzot kapitány a Milan gyenge bajnoki szereplése ellenére meghívta a válogatott keretbe. Részt is vett a spanyolországi világbajnokságon, igaz, egyetlen mérkőzésen sem lépett pályára az aranyéremig menetelő SquadraAzzurrában. Viszont elmondhatta magáról, hogy

még egyszer sem játszott ugyan az olasz válogatottban, már két nagy tornát, az 1980-ban az olaszországi Európa-bajnokságot és az 1982-es Mundialt végigülte cserejátékosként.

A kettő között átesett egy súlyos betegségen. 1981 októberétől közel négy hónapon keresztül nem játszhatott életveszélyessé fajult vérmérgezése miatt. Még inkább magába forduló, még zárkózottabb lett, amikor megérintette a halál szele.

Valójában 1987-től kezdődött a fénykora, ami természetesen egybe esett az AC Milan uralkodásával. A következő szűk évtizedben nyert öt olasz bajnoki címet (1988, 1992, 1993, 1994, 1996), szerzett három BEK-győzelmet (1989, 1990, 1994, utóbbi döntőben nem játszott), további kétszer BEK-döntős volt (1993, 1995), kétszer megnyerte a Világkupát (1989, 1990) és az európai Szuperkupát is (1990, 1994), s mintegy ráadásként négyszer az olasz Szuperkupa győztese (1988, 1992, 1993, 1994) lett. 1989-ben második, 1990-ben ötödik lett a France Football Aranylabda-szavazásán.

Budapest, 2009. április 15.
Franco Baresi, az olasz AC Milan labdarúgó klub elnöki nagykövete sajtótájékoztatót tart. Legerősebb csapatával érkezik az AC Milan Budapestre a magyar Ligaválogatott elleni április 22-én sorra kerülő barátságos mérkőzésre. A Puskás Ferenc Stadionban többek között ott lesz majd az együttes három aranylabdása, Ronaldinho, Andrij Sevcsenko és Kaká is.
MTI Fotó: Földi Imre
Franco Baresi, az olasz AC Milan labdarúgó klub elnöki nagykövete MTI Fotó: Földi Imre

1990-ben, a hazai rendezésű világbajnokságon játszhatott először vb-n. A harmincadik évében járva. A saját és a szurkolók vágya ellenére az addig jól menetelő gárda az elődöntőben nem tudta legyőzni az argentinokat, s a tizenegyespárbajban kiesett. Hiába verte meg a kisdöntőben az angolokat, a maga és a szurkolók számára is csalódást keltett.

Baresit megviselte a kudarcnak tartott bronzérem.

Nem gondolta volna, hogy a Squadra Azzurrával vezet még feljebb is az útja.

1991-ben – családi okok miatt – egyszer már lemondta ugyan a válogatottságot, később Arrigo Sacchi személyes kérésére visszatért. Bár a 34 éves védőt sokan öregnek tartották, egykori mestere nagyon bízott a rutinjában. Mint kiderült, egyáltalán nem alaptalanul. Baresi az amerikai világbajnokságon kiválóan játszott az írek ellen, aztán megsérült a norvégok elleni találkozón.

Porccal megoperálták, úgy festett, búcsút mondhat az álmainak. Ám bő három héttel a műtét után, harmincnégy évesen, a brazilok elleni aranycsatára visszatért.

A 120 perc alatt a mezőny egyik legjobbjaként tündökölt, szinte hibátlanul játszott.

Ám a sors, amely annyiszor verte már az életben – családi tragédiák, életveszélyessé vált vérmérgezés, gyermekének súlyos, gyógyíthatatlan betegsége, majd második, örökbefogadott kisfiának betegsége követte egymást – ismét ellene fordult.

Ő volt az egyik, aki hibázott az aranyérem sorsát eldöntő tizenegyeseknél.

A válogatottban azután már csak egy mérkőzést játszott, ám a Milanban folytatta.

Visszavonulásakor a klub rekordere lett a profik között eltöltött szezonokat (20) és az összmérkőzésszámot (719), valamint a bajnoki mérkőzéseket (532, ebből 471 az A-ligában) tekintve. Akkoriban még nála nem nyert senki több bajnoki címet (6) és több trófeát (18) a Milan tagjai közül.

SilvioBerlusconi, az akkori klubelnök egy szimbolikus értékű, kifejezetten neki készíttetett aranylabdával ajándékozta meg. Baresi úgy érezte, ennél nagyobb elismerés már aligha érheti.

Aztán Olaszországban őt választották a XX. század legjobb futballistájának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 08:12
2024. július 4. 21:58
×
×
×
×