Infostart.hu
eur:
388.33
usd:
330
bux:
110667.74
2025. december 22. hétfő Zénó
Nyitókép: Unsplash

Megelégelték a turistákat, adót vetnek ki rájuk

A norvég parlament jóváhagyta azt a törvényt, amely lehetővé teszi az önkormányzatok számára, hogy akár 3 százalékos turisztikai adót vessenek ki a szálláshelyeken töltött éjszakákra.

A döntés a 2024-es rekordot jelentő 38 millió vendégéjszaka után született, és célja, hogy a növekvő turistaforgalom okozta infrastrukturális terheket enyhítsék.

Az új szabályozás értelmében a befolyt összegeket kizárólag turizmussal kapcsolatos közjavakra, mint például útjelző táblákra, ösvények karbantartására és nyilvános mosdókra lehet fordítani. Az adó mértékét eredetileg 5 százalékra tervezték, de a turisztikai ágazat tiltakozása nyomán 3 százalékra csökkentették - írja a penzcentrum.hu.

Cecilie Myrseth norvég kereskedelmi és ipari miniszter „történelmi megállapodásnak” nevezte az intézkedést, amely összhangban van az európai gyakorlattal.

Az adó kiterjedhet a túlturizmus által érintett területeken kikötő tengerjáró hajókra is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.22. hétfő, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
Elkezdődött a választási költekezés: mi jöhet a költségvetésben jövőre?

Elkezdődött a választási költekezés: mi jöhet a költségvetésben jövőre?

Megjelent a Checklist legfrissebb adása. Mai műsorunk első részében arról lesz szó, hogy a választási osztogatás már elkezdődött, de egy kicsit másképp néz ki, mint eddig. Ellentmondásos volt a költségvetési politika teljesítménye 2025-ben, a legérdekesebb fejlemények pedig most jönnek csak igazán, ennek pedig leginkább az az oka, hogy a költségvetés teljesen elvesztette horgony szerepét. A témáról Csiki Gergelyt, a Portfolio lapigazgatóját, makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. 

 A folytatásban a pezsgőpiacról beszélgetünk Fiáth Attila nemzetközi borakadémikussal, aki amellett, hogy szakértői tippeket ad a karácsonyi-szilveszteri pezsgőválasztáshoz, segít azt is megérteni, hogy miért készít pezsgőt, habzóbort egyre több magyar pincészet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×