eur:
395.95
usd:
354.5
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: armyrecognition.com

Moszkva újabb húzása - ez nagy változást hozhat a háborúban

Eddig még nem látott robottankot vetne be Moszkva Ukrajnában, ezzel végleg megváltozhat a háború.

A T-72-es platformra épülő, mesterséges intelligenciával (AI) felszerelt pilóta nélküli harckocsi fejlesztése folyamatban van Oroszországban.

A „Shturm” kísérleti tervezési projekt keretében megvalósuló fejlesztést az Uralvagonzavod (UVZ) vezeti az orosz védelmi minisztérium megbízásából - írja az Army Recognition jelentése alapján a Portfolio.

Viktor Murakovszkij nyugalmazott ezredes, az orosz Haza arzenálja című lap főszerkesztője szerint a T-72-es harckocsit választották a távirányítású harckocsik (RTK) kifejlesztésnek alapjául annak költséghatékonysága, megbízhatósága és mobilitása miatt.

A cél egy olyan platform létrehozása, amely alkalmas különböző fegyverrendszerek és vezérlőegységek integrálására, ezen felül fontos szempont volt, hogy kipróbált és bevált alvázat használnának hozzá.

Az elképzelés egyáltalán nem új, az orosz hadmérnökök már az ukrajnai háborút megelőzően is dolgoztak egy AI-vezérelt páncéloson, ám a konfliktus felgyorsította a folyamatot.

A tűzvezető rendszer a T-90M és T-14 Armata harckocsikban alkalmazott technológián alapul, intelligens elemekkel kiegészítve.

A jármű ultrahangos, látható és infravörös tartományban működő szenzorokat alkalmaz, amelyeket mesterséges intelligencia támogatásával működtetnek.

Murakovszkij szerint a teljesen robotizált nehézpáncélosok hamarosan csatlakozhatnak a szárazföldi egységekhez.

A projekt négy különböző típust érint, így lehetnek teljesen automatizált, AI-vezérelt, fejlett T-72-as harckocsik, rakétákat vagy rakétahajtású gyalogsági lángszórót hordozó páncélos termobarikus „Shmel-M” robbanófejjel, a Terminator harckocsi-támogatójárművek robotizált adaptációja, valamint a TOSZ-1A termobarikus rakétavető rendszer átgondolása.

Egy idézett katonai szakértő szerint a pilóta nélküli harckocsik megváltoztathatják az orosz haderő dinamikáját, csökkentve a személyzetet fenyegető kockázatokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×