eur:
396.88
usd:
356.17
bux:
74719.09
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Az orosz flotta zászlóshajója, az Admirál Kuznyecov Forrás: Wikipédia/AdmKuz
Nyitókép: Forrás: Wikipédia/AdmKuz

Egy orosz támaszpont miatt érhet el a háború egy harmadik országot is

Tavaly ősz óta ismert, hogy Oroszország a "független" Abháziában kezdett haditengerészeti támaszpontot építeni. Bár a terület hivatalosan Grúziához tartozik, Moszkva befolyását nem lehet vitatni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2023 októberében kijelentette, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta sehol nincs biztonságban, az ukrán erők csapást fognak mérni a hadihajókra. A vezető szavai egyben azt is jelenthették, hogy ezzel egy új területen, Grúzia megszállt részén is hajlandóak lehetnek támadni az ukrán eszközök - írja a Kyiv Intependent cikke nyomán a Portfolio.

A kijelentés nagy port kavart a kaukázusi országban, ugyanis attól tartanak, hogy hamarosan ők is belekeverednek az Oroszország és Ukrajna közt dúló háborúba.

Azért erősödtek fel az aggodalmak, mert Moszkva egész távolra, az ukrán területektől 700 kilométerre, az Ocsamcsire-régióban épített egy új haditengerészeti bázist. A támaszpontra azért volt szükségük, hogy biztonságos távolságban helyezhessék el az orosz Fekete-tengeri Flotta maradékát. Viszont a projekt teljes megvalósulása teljesen új szintre emelheti az orosz-ukrán konfliktust - írják.

A bázis ötlete nem új, Abházia a Szovjetunió szétesését követő harcok után orosz segítséggel vált "kvázi függetlenné". Az azóta eltelt időben Moszkva szoros kapcsolatot ápolt a területtel, és egy kisebb tengerészeti bázis kivitelezése már a 2000-es években is felmerült, sőt, állítólag 2009-től kezdődően már dokkoltak is itt hadihajók. A 2022-ben kirobbant háború hatására viszont felerősödtek a hangok, hogy fejleszteni kellene a bázist, növelni a kapacitását.

A munkálatok meg is kezdődtek, ám a hírekkel ellentétben az ocsamcsirei hadikikötő mérete nem számít jelentősnek. A kisebb méretek ellenére az építkezések felgyorsultak és a jövőben akár jelentősebb bázisként is tekinthetnek a helyszínre

- írja a lap. A kétségek ellenére Grúziában jelentős aggályokat váltott ki Volodimir Zelenszkij kijelentése, miszerint az orosz Fekete-tengeri Flotta járművei "sehol sincsenek biztonságban". Ez ugyanis azt is jelentheti Tbiliszi számára, hogy Kijev nemzetközileg elismert területre is csapást mérne. Ráadásul az oroszbarát erők ki is használták a fenyegetést, és azt hangoztatta, hogy a Nyugat próbálja belerángatni Grúziát a háborúba. A beruházást viszont még az oroszbarát pártok is elítélték.

Az abház vezetők szerint az ukrán elnök "egy új, véres háborút akar kirobbantani". A lap megjegyzi, Abházia és Oroszország kapcsolata sem teljesen súrlódásmentes. Tehát a kisebb-nagyobb konfliktusokkal terhelt helyzetről egyelőre még nem tudni, mennyire érinti az ocsomacsirei kikötőt, viszont annak veszélye továbbra is fennáll, hogy ukrán csapás éri a létesítményt, ez pedig új szintre emelné a háborút.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 08:38
×
×
×
×