eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
The Triumphal Arch. Famous place in Chisinau city, Moldova.
Nyitókép: alex-mit/Getty Images

Biztos, ami biztos - Az unió erősíti Moldova védelmét

Ennek érdekében az Európai Unió külügyminiszterei úgy döntöttek, hogy létrehozzák az EU moldovai polgári partnerségi misszióját.

Az uniós polgári misszió célja, hogy fokozza Moldova ellenállóképességét a válságkezelés és a hibrid fenyegetések, a kiberbiztonság, valamint a külföldi információmanipulációval és beavatkozással (FIMI) szembeni küzdelem területén.

A misszió elsősorban tanácsadást fog nyújtani a vonatkozó stratégiák és szakpolitikák kidolgozásához, és azonosítani fogja azon kapacitásépítési igényeket, amelyek a hibrid fenyegetések korai előrejelzéséhez, észleléséhez, azonosításához és az azokra való reagáláshoz szükségesek.

Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta: Moldova az Ukrajna elleni orosz invázió következményei által leginkább érintett országok egyike. "Tanúi vagyunk annak, hogy

Oroszország hibrid fellépések révén fokozza és folytatja Moldova destabilizálására irányuló kísérleteit"

- fogalmazott a főképviselő, majd hozzátette: a misszió létrehozásával az unió fokozottan támogatja Moldovát az ország biztonságának, területi egységének és önállóságának védelmében.

Moldova január 28-án fordult az Európai Unióhoz, hogy telepítsen polgári missziót az országba. Moldova kérésére az EUPM Moldova kezdeti megbízatása két évre szól majd.

Az Európai Tanács a 2022. június 24-i zárónyilatkozatában elismerte Moldova európai perspektíváját, és úgy határozott, hogy megadja az országnak és Ukrajnának a tagjelölt ország státuszt.

Az Európai Tanács 2022. december 15-én megerősítette, hogy az EU a továbbiakban is minden szükséges támogatást meg fog adni az országnak ahhoz, hogy kezelni tudja az Oroszország Ukrajna ellen folytatott háborújával járó sokrétű hatásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×