eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
London, 2017. február 1.A brit parlament épülete, amelyben az alsóház a Brexit-folyamat elindításához szükséges parlamenti határozattervezetet vitatja meg Londonban 2017. február 1-jén. (MTI/EPA/Andy Rain)
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Iszonyúan bonyolult órák elé néz a brit parlament

Alkotmányos forradalom kezdete lehet, hogy Londonban a szerdai alsóházi vitanapon a parlament igyekszik átvenni a kormánytól a brexitfolyamatok irányítását - fogalmazott az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.

Példa nélküli megoldást választott magának a brit parlament, hiszen az alkotmányos szokásjog és a parlamenti írott szabályok nem tették lehetővé, hogy a kormánytól át tudja venni a parlament a kezdeményezést.

"Szokták mondani, hogy ez egy alkotmányos forradalom kezdete lehet"

- vélekedett az InfoRádióban Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense.

Attól azért óva intene mindenkit, hogy túlzott jelentőséget tulajdonítson a brexitfolyamat végső eredményét tekintve, hiszen a mostani változások, amelyek szavazásokban fognak véget érni, nem kötelező érvényűek a kormányra nézve.

Hogy Theresa May kormányfői pozíciója ezek után mennyire stabil, arról úgy vélekedett, az enélkül is, az elmúlt másfél évben ingatag, és nem segítették ezek a kezdeményezések, de kormánya kezdeményezőképessége azért megmaradt.

Ami pedig a szerdai alsóházi ülésnapon várható, azt két részre bontotta Gálik Zoltán.

"Az egyik szavazáscsoport a kormányt instruálja arról, hogy például az 50. cikk felfüggesztését kezdeményezze, illetve a visszavonását, esetleg a megállapodás nélküli brexitet. A másik csoportba azok a szavazások tartoznak, amelyek az Európai Unió véleményét is igénybe fogják venni; egy kanadai vagy norvég típusú szabadkereskedelmi egyezmény megkötése felé történhet lépés, amiről a jövőben tárgyalni kell még.

Egyrészről tehát politikai véleménynyilvánítás van, másrészt egy irányvonal-befolyásolási kísérlet"

- mutatott rá Gálik Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×