eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Hét éve nem tárgyaltak az izraeliek és palesztinok

Hét év után ma újrakezdődnek az izraeli-palesztin béketárgyalások, amelyek a közvetítők reményei szerint elvezetnek az önálló palesztin állam létrehozásához és a konfliktus lezárásához. George Bush amerikai elnök ma nyitja meg a Maryland állambeli Annapolisban az általa kezdeményezett békekonferenciát. A szkeptikusok szerint azonban nem lehet áttörésre számítani.

Több mint 40 ország képviselői gyűltek össze Annapolisban a Bush amerikai elnök által összehívott izraeli-palesztin békekonferencián. Bush és az úgynevezett közel-keleti Kvartett reménye az, hogy a felek között ismét megindul a tárgyalási folyamat, amely egyszer már majdnem elvezetett a megegyezéshez.

2000-ben közel álltak a békéhez

2000-ben, még Bill Clinton elnöksége idején a felek már tettek egy kísérletet az úgynevezett "végső státusz" vita megoldására, de nem tudtak megegyezni.

Sok kommentátor Jasszer Arafatot hibáztatta, amiért nem fogadta el az izraeliek ajánlatát, például a Kelet-Jeruzsálem feletti ellenőrzést.

Clinton például azzal válaszol Arafat bókjára, hogy "ő nem nagy államférfi, mert kudarcot vallott, és a kudarc oka Arafat".

Politiológusok szerint azonban azért esett kútba a megegyezés, mert Izrael azt mondta: Araftnak le kell mondania arról, hogy a zsidó állam megalakulásakor elmenekült palesztinok és leszármazottaik visszatérhessenek. A kudarc után jött Ariel Sharon választási győzelme és az újabb palesztin intifáda.

Kulcskérdés: mi legyen a palesztin menekültekkel?

A "visszatérés joga" az egyik kulcskérdés lesz a mostani tárgyalásokon, és nagy kérdés, hogy ezúttal a palesztinok előállnak-e valamilyen kompromisszumos javaslattal.

A helyzetet komplikálja, hogy Bush Ariel Sharon volt izraeli miniszterelnök pozícióját támogatta a visszatérés kérdésében - mutatott rá elemzésében a New York Times.

Az amerikai elnöknek ugyanakkor érdeke a rendezés, mert felismerte, hogy az iszlám világban tapasztalható Amerika-ellenesség egyik forrása a közel-keleti konfliktus megoldatlansága, és az a tény, hogy Washingtont Izrael pártfogójának tartják a térségben.

"Azért jöttünk össze, mert közös célunk, hogy két demokratikus állam, Izrael és Palesztina éljen egymás mellett, békében és biztonságban. Az izraeliek és palesztinok olyan vezetőket választottak, akik készek a nehéz kompromisszumokra" - mondta Bush.

A két oldal szkeptikusai szerint lehetetlen a megegyezés

Az amerikai elnök ugyanakkor értésre adta, hogy Clintonnal szemben nem akarja "kényszeríteni" a feleket, hanem rájuk bízza a tárgyalást.

A konferencián Szíria és Szaúd-Arába is részt vesz, amelyek még mindig nem ismerték el Izraelt. Közben a radikális Hamasz máris árulónak kiáltotta ki Mahmud Abbaszt, a jeruzsálemi siratófalnál pedig húszezer ortodox zsidó tüntetett a konferencia ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×