eur:
397.22
usd:
356.42
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Nyitókép: YouTube/Orbán Viktor

Orbán Viktor: sikerüljön jobban az őszi ülésszak folytatása, mint ahogy az most elkezdődött

A kormányfő napirend előtti felszólalásával, az arra adott ellenzéki válaszokkal és Orbán Viktor viszonválaszával elkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka.

Orbán Viktor felszólalásáról itt írtunk, az ellenzéki pártok válaszairól pedig ebben a cikkben.

Orbán Viktor arra, hogy a Jobbik soraiból megkérdőjelezték a gazdasági semlegesség politikáját és azt állították, hogy ezt kínai hitelekből próbálja a kormány megvalósítani, közölte: most fordultak az EBRD-hez a vasútfejlesztéshez egy jelentősebb hitelért, de a kormány Japánból és Katarból is vesz fel hiteleket. A kormányfő az elmúlt hónapokban tárgyalt az összes nagyvállalat vezetőjével, az elektromobilitás a jövő és nem technológiai zsákutca, mint ahogy azt Lukács László György állította. A betöltetlen munkahelyek és a külföldi vendégmunkások ügyével kapcsolatban elmondta: kötelező szabály van arra, hogy csak annyi vendégmunkás jöhet az országba, amennyi betöltetlen álláshely van az országban. A bűncselekmények növekvő számára válaszul azt mondta, hogy ma Magyarország Európa legbiztonságosabb országa, nem valós az az állítás, hogy bűnözés árasztja el az országot.

Egyetért viszont Orbán Viktor a Jobbik képviselőjével a drogfogyasztással és -kereskedelemmel kapcsolatos felvetésével, ezen a téren bajok vannak, nagy kihívással kell szembenézni, mert már nemcsak nagyvárosi jelenség a kábítószer-fogyasztás, hanem a vidéki szegénység soraiban is pusztít a drog. Ezért a kormánynak átfogóan és a lehető legkeményebben fel kell lépnie, erre tervet és annak végrehajtását Pintér Sándor belügyminisztertől várja el.

A párbeszédes Tordai Bencének szánt szavait azzal kezdte, hogy példátlan teljesítmény, hogy valaki kilép a pártból és közben vezeti a frakciót, gratulált az "angolnaszerű mozgáshoz". Az ukrajnai háború két szláv nép háborúja, jobb, ha kihagyják Magyarországot, fogalmazott, hozzátéve: az a kormány törekvése, hogy a háború minél távolabb maradjon Magyarországtól, ezért tárgyalni kell és tűzszünetet kötni. Visszautasította a párbeszédes ukrajnai fegyverszállítási javaslatot. Mint mondta, a magyar szerveknek minden nap el kell hárítani legalább egytucatnyi, a külüggyel szembeni kibertámadást, ebből "ne csináljon nagy ügyet" politikustársa.

Az LMP-s, az amerikaiakhoz való viszonnyal kapcsolatban kifejtett gondolatra azt válaszolta Orbán Viktor, hogy zsákutca Ungár Péter megközelítése és végső soron szolgalelkűséghez vezet, mert "nem lehet onnan levezetni a magyar külpolitikát, hogy mit gondolunk egyik vagy másik nagy országról. Először azt kell kitalálni, mi kik vagyunk", és aszerint viszonyulni az országokhoz. Nincs száz százalékos eredménye a kormányfőnek abban, hogy eltalálja, melyik uniós személy fog beválni, de például mikor Jean-Claude Juncert megválasztották elnöknek, akkor azt két ország (Nagy-Britannia és Magyarország) ellenezte nyíltan, mert a programja szerint a politikailag semleges Európai Bizottságot átpolitizáltan alakították át, . Orbán Viktor viszont tudta, hogy ebben az esetben a britek ki fognak lépni az EU-ból, ez meg is történt, és akkor Közép-Európa itt marad a britek támogatása nélkül, kiszolgáltatva a német-francia centralizációs törekvéseknek, amelyekkel szemben a mai napig nagyon nehezen tudjuk megvédeni magunkat.

Komjáthi Imre szavaira válaszul azt mondta, ne értékelje le a tanárok munkáját azzal, hogy minden iskolából kikerülő fiatal funkcionális analfabéta. Egyébként pedig a szocialisták sokkal kevesebbet költöttek oktatásra és egészségügyre, mint a mostani kormány.

Toroczkai László víztározókkal kapcsolatos megjegyzésére azt válaszolta, hogy a kormány rengeteget költött ilyen célokra.

Végezetül a kormány nevében a képviselőtársainak azt kívánta, hogy sikerüljön jobban az őszi ülésszak folytatása, mint ahogy az most elkezdődött.

Címlapról ajánljuk
Lázadnak a Kalózok, szakad a cseh kormánykoalíció

Lázadnak a Kalózok, szakad a cseh kormánykoalíció

A cseh kormánypártok között kialakult viták miatt a Kalózpárt kedden kilép a koalícióból – jelentette be a párt elnöke, Ivan Bartoš. Ezt a lépést követi majd a párt két – külügy- és jogalkotási – miniszterének lemondása.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×