eur:
397.24
usd:
356.71
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
Vitézy Dávid
Nyitókép: Vitézy Dávid

Vitézy Dávid: teljes városvezetői kudarc Karácsony Gergely elmúlt három hónapja

Karácsony Gergely csak hisztizik és vádaskodik, de a saját feladatát nem végezte el – értékelte Vitézy Dávid a főpolgármester nyári újraválasztása óta tett lépéseit az InfoRádióban. Arról is beszélt, lenne-e helyettese Karácsony Gergelynek.

Vitézy Dávid, aki a júniusi főpolgármester-választáson alig 300 szavazattal vesztett Karácsony Gergely ellenében, a pénteken megalakuló új Fővárosi Közgyűlésre maximális konstruktivitással készül, és egyetlen dolog érdekli: a kampányban kidolgozott programjának a megvalósítása, így a tisztább közterületek, a működőképes közlekedés, a BKK-rendészet létrehozása vagy az állatvédelem.

"Bár vannak óriási vitáink Karácsony Gergellyel, nem szabad ezt egóból, érzelemből, sértettségből vinni, és így tárgyalni, mert sehova nem vezet, én azt látom, hogy sajnos Karácsony Gergely mégis ezt csinálja. Én mindig azt hittem, hogy valamire készül, és valami történni fog. Eltelt három hónap a választás óta, és mindig vártuk, hogy ő majd összehívja a frakciókat, javaslatokat tesz, de én azt látom, hogy ő meg van sértődve, hisztizik szó szerint" – mondta Vitézy Dávid, és úgy látja, a főpolgármester hibáztat mindenkit mindenért, de a saját munkáját nem végezte el, mert három nappal az első közgyűlés előtt nincs javaslata a bizottságokra, a testület működésére, és nincs olyan főpolgármester-helyettesjelöltje sem, aki többséget kapna a közgyűlésben.

"Teljes városvezetői kudarc Karácsony Gergely elmúlt három hónapja. Mi maximális konstruktivitással, Budapest érdekében ott leszünk a közgyűlésben, konstruktív javaslatokat tudunk tenni, de ezzel a típusú pártpolitikai kavarással, amit Karácsony Gergely művel, én nem tudok azonosulni" – tette hozzá.

Vitézy Dávid neve felvetődött főpolgármester-helyettesként a Tisza Párt javaslatára, amire ő úgy reagált, hogy a hagyományos pártpolitikai logika mentén szó sem lehetne róla, de őt Budapest érdekli, ezért ha a város működőképessége azon múlik, hogy Karácsony Gergellyel együtt kell dolgoznia, akkor képes félretenni minden személyes vitáját és kételyét a főpolgármesterrel kapcsolatban, de úgy látja Karácsony Gergely hétfői Telex-interjúja alapján, hogy erre nem nagyon van reális esély. Vitézy Dávid szerint a főpolgármester ragaszkodik a régi szocialista kádereihez, a Gyurcsány-kormányból hozott embereihez, ezért a Tisza Párttal sem állapodhat meg, de azt is nehezen élte meg, hogy mindössze egyszer beszéltek a választás óta, a múlt héten, és akkor Karácsony Gergely azt kérte, hogy erről ne beszéljenek a nyilvánosságban, majd a hétfői interjúban ő mégis nyilvánosságra hozta a találkozó részleteit.

A főpolgármester-helyettes jelölése körül vitáról Vitézy Dávid elmondta, a jogszabály írja elő, hogy az első helyettesnek a Fővárosi Közgyűlés tagjai közül kell kikerülnie. Karácsony Gergely ragaszkodik Kiss Ambrus személyéhez, csakhogy ő nem tagja a képviselő-testületnek, ezért róla most nem lehet szavazni. "A közgyűlésben vannak még rajtam kívül 31-en, ebből kell választania, be kell terjesztenie, 34 éve működik így az önkormányzat. Kiss Ambrust nem tudja beterjeszteni, és nem azért, mert valaki nem szereti, hanem azért, mert nem tagja a Fővárosi Közgyűlésnek" – magyarázta a júniusi választáson az LMP és a Fidesz-KDNP támogatásával induló várospolitikus.

Ahogy arról az Infostart elsőként beszámolt, ezt a patthelyzetet a főpolgármester úgy oldja fel, hogy Kiss Ambrust a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójának nevezi ki, ás átruházza rá a helyettesi jogköröket.

Vitézy Dávid a lehetséges megoldásokról azt mondta, hogy nem ő nyerte a választás, de ha ő lenne a főpolgármester, akkor a nyarat munkával töltötte volna, és az összes frakcióval addig tárgyalt volna, ameddig valamilyen megállapodásra nem jutnak. Karácsony Gergely viszont egyetlen is megbeszélést sem hívott össze.

"Én biztos nem így csináltam volna, de ez a felelősség most az övé, ő nyerte a választást. Ha én kezdeném ezt helyette megszervezni, akkor nem venném tudomásul a budapestiek döntését. Én tudomásul veszem, Budapest iránt maximális konstruktivitással fogok a közgyűlésben dolgozni, de a többség, a működőképesség megszervezése a főpolgármester dolga, de nem ezt csinálja, hanem panaszkodik a Telexen" – mondta Vitézy Dávid.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Lázadnak a Kalózok, szakad a cseh kormánykoalíció

Lázadnak a Kalózok, szakad a cseh kormánykoalíció

A cseh kormánypártok között kialakult viták miatt a Kalózpárt kedden kilép a koalícióból – jelentette be a párt elnöke, Ivan Bartoš. Ezt a lépést követi majd a párt két – külügy- és jogalkotási – miniszterének lemondása.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×