eur:
397.3
usd:
356.92
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos
A Liget Budapest által 2014. december 19-én közzétett képen a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat egyik nyertese, a japán Sou Fujimoto Architects látványterve, amely alapján megépülhet a Magyar Zene Háza.
Nyitókép: MTI

Díjeső: kötelező attrakció lett Budapesten a Liget Budapest Projekt

A világ legjobb turisztikai fejlesztésének választották a Liget Budapest Projektet az International Travel Awards díjátadóján. Gyorgyevics Benedekkel, a megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

A Liget Budapest Projekt és az azon belül megvalósuló különböző intézmények eddig is szép számmal gyűjtötték már a díjakat Magyarországnak, Budapestnek és természetesen magának a Liget-projektnek, a korábbi elismerések azonban elsősorban ingatlanfókuszúak voltak – mondta Gyorgyevics Benedek, példaként említve a japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által megálmodott Magyar Zene Házát, valamint a Ferencz Marcell által tervezett Néprajzi Múzeumot.

Most viszont egy turisztikai elismerést kapott Dubaiban, az International Travel Awards-ot, miután a világ legjobb turisztikai fejlesztésének választották a Liget Budapest Projektet – tette hozzá. Sőt aaz Európa legjobb családbarát fejlesztése címet is elnyerte, a Magyar Zene Háza pedig az Európa legvonzóbb turisztikai attrakciója elismerést kapta meg a díjkiosztón. „Valóban díjesőről beszélhetünk, de ami a legfontosabb, hogy itt most nem az ingatlanos, hanem a turisztikai szempontokat vették figyelembe, amikor a díjakat kiválasztották” – tette hozzá a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

A nemzetközi elismeréseken és rangos díjakon túl „teljesen egyértelmű”, hogy erősebb nemzetközi figyelem összpontosul a Ligetre, vagyis több látogatót vonz a projekt. Gyorgyevics Benedek az InfoRádióban elmondta, 2013-14 környékén, amikor a Liget Budapest Projekt ötlete megfogalmazódott, 4-4,5 millió egyedi látogatása volt a Városligetnek – főként az állatkertnek és a Széchenyi fürdőnek köszönhetően –, napjainkban azonban már 10 milliós látogatószámról beszélhetünk, és a méréseik alapján a látogatók meghatározó hányada külföldi.

"A Ballon kilátó üzemeltetőjének becslése alapján 70 százalék fölött van a külföldiek aránya, de a Magyar Zene Házában is eléri az 50 százalékot, akár a koncert- és kiállításlátogatók, akár azok esetében, akik csak ellátogatnak megcsodálni az épületet. Úgyhogy egyértelműen kijelenthető, hogy kötelező attrakció lett Budapesten" – emelte ki.

„A rendszerváltás utáni Budapest új szimbóluma az, ami a Városligetben, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően megszületett, amit mindenki, aki Budapestre érkezik, látni szeretne”

– jelentette ki.

Mindeközben újabb állomásához érkezett a Városliget parkjának a megújítása. Legutóbb a KRESZ-parkot adták át, ami egy 30 ezer négyzetméteres zöldfelület, több száz fával, több ezer cserjével, utcabútorokkal, és önmagában is egy nagyon izgalmas új attrakcióval, illetve a napokban megújult a Ballon kilátó környezete is. "A 99 hektáros zöldfelület fejlesztése folytatódik, ami nemcsak a legnagyobb, hanem a legjobb minőségű fejlesztése lesz zöldfelület tekintetében Budapestnek" – tette hozzá a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×