eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

OMV: A MOL-lal történő egyesülés Magyarországnak is előnyös lenne

Egy esetleges MOL-OMV fúzió miatt nem kellene eladni egyetlen finomítót sem - mondta az InfoRádiónak Thomas Hümer, az OMV szóvivője.

A MOL, illetve a magyar kormány ellenállása dacára miért ragaszkodnak ahhoz, hogy ez a fúzió létrejöjjön?

Meggyőződésünk, hogy az OMV és a MOL egyesülésének lenne értelme. Látjuk ugyanis, hogy keletről egyre komolyabb versenytársak érkeznek Európába. Biztosak vagyunk benne, hogy a két cég erősségeinek kombinálásával egy versenyképesebb európai játékos léphetne a piacra, amely egyszerre javítaná a térség energiaellátásnak biztonságát és a részvényesek számára is értéket teremtene. Ráadásul egy ilyen cég létrejötte előnyös lenne Magyarország és Ausztria, a térség, de az egész Európai Unió számára is. Lehet, hogy az egész kérdést egyszerűbb lenne rendezni, ha félretennénk az érzelmeket és a MOL vezetése azt mondaná: üljünk asztalhoz az OMV-vel, és tárgyaljuk meg a dolgot.

Az OMV véleménye szerint egy fúzió évi 400 millió eurós szinergiát jelentene, a MOL szerint a részvényesek inkább veszítenének, mert legalább egy finomítót el kellene adni - hogyan lehet ugyanarról a kérdésről ennyire eltérő a két cég véleménye?

Mi mindig is azt mondtuk, és most is azt mondjuk, hogy egy ilyen partnerség igazi értelme az értékteremtés. A finomító bezárásáról nincs értelme beszélni: a mi előzetes tájékozódásunk és szakértők válaszai szerint esetleg a benzinkutak egy kis hányadát kellene eladni, és esetleg harmadik fél számára hozzáférhetővé kellene tenni az egyik finomítót. A négyszázmillió eurós megtakarítást reálisnak tartjuk, és az unió esetleges feltételei nem járnának értékcsökkenéssel.

A magyar parlamentben a stratégiai cégek védelméről szóló törvényről mi a véleménye?

Természetesen nagyon fontos, hogy minden szabályozás megfeleljen az Európai Unió előírásainak. De hadd mondjak valamit: a mi partnerségi javaslatunk a jövő kihívásaira adott lehetséges válasz - és mi ebben közép- és hosszú távon gondolkodunk. Meggyőződésünk, hogy a Lex MOL nem hátráltathat egy ilyen kapcsolatot. Hogy egy hasonlattal éljek: ha erős szél fúj, építhetünk ellene falat, de építhetünk szélmalmot is, hogy kihasználjuk a szelet. Reméljük, hogy a MOL részvényesei is így látják és támogatni fognak majd ebben.

Fúzióval vagy anélkül, nem az lesz-e a térség energiavállalatainak jövője, hogy egyik vagy másik nagy orosz cég az egész régiót felvásárolja?

Megfordítanám a kérdést, és azt mondanám: erre éppen a mi mostani próbálkozásaink adják a választ, ugyanis egy olyan céget próbálunk létrehozni, amely erősebb tud lenni ebben a versenyben és egyben a térség ellátásának biztonságát is növelni. Megint azt mondom: szeretném, ha kisebb érzelmi töltete lenne a kérdésnek. Nézzük meg, hogy milyenek lennének a közös esélyeink és nézzük meg, hogyan tudnánk ezeket kihasználni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×