eur:
397.08
usd:
355.68
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Voting box and election image,election. Forrás: Getty Images
Nyitókép: krisanapong detraphiphat/ Getty Images

Megkezdődött az újabb választási forduló Csehországban

Megkezdődött pénteken délután Csehországban a részleges szenátusi választás második fordulója, amelyben körzetenként az a két jelölt indul, amely az egy hete lezajlott első fordulóban a legtöbb szavazatot kapta. Ennek az első fordulójában szerepelt annyira gyengén a Kalózpárt, hogy az kormányválsághoz vezetett.

A szenátori mandátum hatéves. A kétévente megtartott részleges választáson mindig a 81 tagú parlamenti felsőház egyharmada, azaz 27 szenátori poszt újul meg. A győzelemhez az első körben a leadott szavazatok több mint felének a megszerzése szükséges, de a második körben már elég az egyszerű többség.

Idén az első körben rekordszámú, öt jelölt szerzett mandátumot, így a mostani hétvégén 22 mandátumért folyik a küzdelem. Legnagyobb esélye a győzelemre az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciójának (ANO) van. Az Andrej Babis volt kormányfő vezette mozgalom az első körben már két mandátumot megszerzett, a második körben pedig 19 jelöltje indult. Eddig az ANO-nak csak két szenátora volt a felsőházban, akik a négy szociáldemokrata szenátorral együtt alakítottak ki frakciót. Felmérések szerint ennek a frakciónak most esélye van akár a mandátumok megduplázására is.

Az eddig 36 taggal rendelkező Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a TOP 09 párt koalíciójának 14 mandátumot kell megvédenie, de a második körben csak 11 jelöltjük van. A kormánykoalíciós Polgármesterek és Függetlenek (STAN) pártnak hat jelöltje maradt.

A csehországi voksolás már szokásosan két napig tart, a választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig tartanak nyitva.

Az első körben a választási részvétel 30,47 százalékos volt. A regionális önkormányzati és részleges szenátusi választáson az ötpárti cseh kormánykoalícióban szereplő Kalózpárt nagyon gyenge eredményt ért el, ezért lemondott a teljes pártvezetés. Ám Ivan Bartos pártelnököt Petr Fiala miniszterelnök felmentette Bartost a miniszterelnök-helyettesi és regionális fejlesztési miniszteri tisztségéből is, azzal az indoklással, hogy bár Kalózelnökként mindig jó volt vele az együttműködés, nem menedzselte megfelelően az építésügy igazgatásának digitalizációját. Ebből a Kalózpárt tagságában nagy felháborodás lett, hétfőig tartó szavazás indult arról, kilépjenek-e a koalícióból - Bartos kész tényként közölte, hogy ez fog történni. Kérdéses azonban még a kalózpárti külügyminiszter, Jan Lipavsky jövője, aki bejelentette, hogy pártja kormányból való távozása esetén lemond. Munkájával egyébként Petr Fiala nagyon elégedett, tárgyalást tervez vele jövő hétre a továbbiakról.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×