eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség elnöke a Hányadán állunk? címmel tartott hagyományos nemzetpolitikai kerekasztalon a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 26-án.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Új vezetője lesz a Magyar Szövetségnek

Új pártelnököt és teljes vezetőséget választ szombaton a Magyar Szövetség. A felvidéki magyar párt elnöki posztjáért négyen indulnak, közülük egyik jelölt sem számít biztos befutónak. A pártot 2021 óta vezető Forró Krisztián nem indul újra.

A Magyar Szövetség támogatottsága a legutóbbi, 2023-as őszi parlamenti választás alapján úgy olvadt 3-4 százalékosra, hogy a párt egyedül maradt a magyar térfélen, ezért mind a négy induló, aki versenybe száll az elnöki székért, tudatosítja, hogy baj van. A magyar politikai képviselet problémáinak megoldását a közvélemény, de a vezetés is jellemzően egy új, karizmatikus vezetőtől várja, aki egyszerre ismert mégis ismeretlen, jól kiigazodik a szlovák közegben és Magyarországon is.

A négy induló jelölt közül hárman – Becse Norbert, Cziprusz Zoltán és Gubík László – az egykori elődpárt, a Magyar Közösség Pártjának politikusai, míg Pandy Péter korábban a másik elődpártban, a Hídban politizált. A Magyar Szövetség a nyugat-szlovákiai Fél községben szombaton tart tisztújító kongresszust, melyen új elnököt, alelnököket, elnökségi tagokat és az új Országos Tanács elnökét is megválasztják. A kongresszuson a párt 150 küldöttje választja meg az új vezetést.

A leköszönő pártelnök, Forró Krisztián (képünkön) az egykori MKP-sok közül Becse Norbertet, a párt komáromi járási elnökét támogatja, aki ismeretlen arcnak számít az országos politikában. Szakmáját tekintve pedagógus, aki a konzervatív vonal képviselője a pártban. Pártelnökként folytatná az etnikai politizálást, kritikusan áll a jelenlegi, Robert Fico vezette kormánykoalícióhoz, de hozzájuk hasonlóan nem nyújtana katonai segítséget Ukrajnának.

A másik jelölt, Cziprusz Zoltán Gömörben él, a Magyar Szövetség tavalyi választási listáján az ötödik helyen végzett a parlamenti választáson, de a párt nem érte el a bejutáshoz szükséget öt százalékos küszöböt. Ő is folytatná az etnikai politizálást, és gyűjtőpártként képzeli el a Magyar Szövetséget. Az esélyeit növeli, hogy nem tartják annyira megosztónak, mint Becse Norbertet.

Gubík László is harcba száll a székért, akinek csupán állandó lakhelye van Szlovákiában. Évekkel ezelőtt felvette a magyar állampolgárságot, s a törvény értelmében így elveszítette a szlovákot. Gubík közel áll a Fideszhez, a párt 2014-es EP-választási jelöltje is volt, és jó kapcsolatot ápol Kövér László házelnökkel.

A negyedik jelölt Pandy Péter, aki korábban a szlovák-magyar vegyespárt, a Híd színeiben kezdett el politizálni. A Napunk hírportál információi szerint vele kapcsolatban felmerült, hogy a gyermekei szlovák iskolába járnak, ami a magyar pártban egy szimbolikus kérdés. A portál úgy tudja, az MKP-s köldöttek egy része számára épp emiatt elfogadhatatlan Pandy támogatása.

Az elnöki pozíció megszerzéséhez a győztesnek meg kell győznie a 150 küldött 50 százalékát, plusz egy főt. Amennyiben ez az szavazás első körében nem sikerül, jön a második forduló, ugyanezzel a szabállyal. Ha a második forduló sem hoz győztest, harmadik forduló következik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×