eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) központi tanévnyitó ünnepségén 2024. szeptember 3-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor: ha újra harcolni kellene a hazáért, Orbán Balázs ott lesz velünk a Corvin közben – egy vihart kavart interjú utóélete

A miniszterelnök azt mondta pénteken reggel a Kossuth rádióban, hogy politikai igazgatója félreérthetően fogalmazott 1956 és az orosz–ukrán háború összefüggésében, ami egy hiba. A kormányfő szerint közösségük az 1956-os forradalom talaján áll, melyet nem kell beemelni a háború-béke vitába. A nagy vihart kavart interjúrészlettel kapcsolatban többen is kifejtették véleményüket, Orbán Balázs pedig úgy véli, egyesek megpróbálták kiforgatni a szavait, és jelezte: 1956 hőseinek emléke szent és sérthetetlen.

Az Észak-Macedóniában tartózkodó Orbán Viktor miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth rádió kihelyezett alkalmi stúdiójában adott interjúban egyebek mellett kitért a kormányfő politikai igazgatójának, Orbán Balázsnak a nyilatkozatára is, aki azt mondta a Mandiner Stratégiai részleg című műsorában, hogy „'56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség. Látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert '56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

A miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth rádióban úgy fogalmazott, „észnél kell lenni, ha az ember kényes kérdésekről beszél”, mert azt látja, hogy sikerült belekeverni az 1956-os forradalom ügyét a háború-béke vitába. Hozzátette:

mindig pontosan kell fogalmazni, és semmilyen kétséget nem szabad hagyni a kormány álláspontját illetően.

A kormányfő szerint Orbán Balázs az említett interjúban félreérthetően fogalmazott, amit ebben az összefüggésben hibának nevezett. „A mi közösségünk az 1956-os forradalom talaján áll, abból nőtt ki. Nem létezne ez a politikai közösség, ha nem lettek volna az 56-os hősök. Ezért a háború-béke vitába nem kell beemelni a magyar történelem számunkra szent és sérthetetlen eseményeit és hőseit, mint amilyen az 1956-os forradalom és az '56-os hősök, hanem inkább távol kell tőle tartani” – jelentette ki a miniszterelnök.

Mint mondta, nem lenne jó, ha az ukrán–orosz háború árnyéka rávetődne az 1956-os szabadságharcosok emlékére, akiknek hálával tartozik az utókor. Orbán Viktor szerint a hősök dicsőségét kell inkább napirenden tartani, mert „ahol nem felejtik el a hősöket, ott új hősök is születhetnek. Nincs kétségem egyetlen fideszes vezető politikai nézetei felől sem” – jegyezte meg.

„Biztos vagyok benne, hogy ha a történelem úgy fordulna, hogy megint harcolni kellene a hazáért, akkor Orbán Balázs ott lesz velünk a Corvin közben.

Mindenesetre figyelnünk kell arra, hogy a háborúról és a békéről szóló nemzetközi viták, mikor megérkeznek Magyarországra, ne tereljék félre, ne rombolják le, ne siklassák ki az egyébként fontos belpolitikai értelmes vitákat” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Balázs: megpróbálták kiforgatni a szavaimat

Orbán Balázs nyilatkozata nagy port kavart a magyar nyilvánosságban, több közéleti szereplő, politikus és elemző is reagált az interjúban tett kijelentésekre.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója a Telex megkeresésére úgy fogalmazott, „az 1956-os forradalmat és szabadságharcot nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával. Magyarországot nem fegyverezte fel éveken keresztül az Amerikai Egyesült Államok és a NATO. Ennek ellenére a bátor magyar szabadságharcosok mégis felvették a harcot a hatalmas túlerőben lévő szovjet birodalommal. Mi mégiscsak a szabadságharcosok népe vagyunk”.

Török Gábor politikai elemző közösségi oldalán azt írta: „Brüsszelt elfoglalnánk, de itt nem védekeznénk. Nekem ez tűnik eddig az év legnagyobb politikusi hibájának. Akkor is, ha amúgy nem hiba ezt gondolni, de politikusként ezt mondani, bizony elég magas labda”.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szintén a közösségi oldalán reagált Orbán Balázs kijelentéseire. Szerinte a magyar kormány „nem őre, hanem elárulója a magyar függetlenségnek”. Az ellenzéki pártelnök szerint a fideszes politikusok nem szabadságharcosok, hanem orosz ügynökök. „Önök idegen hatalom zsoldosai, akik bűnös módon bitorolják az ország vezetését. A miniszterelnöknek egyetlen útja maradt ezek után, a távozás útja. Ki nem akarja védeni a hazát, az elárulója annak” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

Magyar Péter a Facebookon közzétett videójában elítélte a miniszterelnök politikai igazgatójának kijelentéseit, és lemondásra szólította fel Orbán Balázst. A Tisza Párt elnöke úgy véli, Orbán Balázs „megalázta sok ezer magyar szabadságharcos emlékét”, akik közül sokan az életüket áldozták hazájuk szabadságáért és a nemzet függetlenségéért. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Balázs „nem dolgozhat a kormányfő mellett felelős beosztásban, és haladéktalanul távoznia kell a hivatalából még október 23-a előtt”.

Orbán Balázs csütörtökön Facebook-oldalán megjelent videóüzenetében azt mondta, megpróbálták kiforgatni a szavait. „1956 hősei nemzeti hősök, emlékük szent és sérthetetlen. 1956 hőseinek igazuk volt, és helyesen cselekedtek. Sajnos két és fél éve minden nap háborúpárti propaganda nyomása alatt állunk, amely nem riad vissza semmitől. Még attól sem, hogy 1956 hőseinek emlékét megpróbálja összekeverni az orosz–ukrán háborúval. Ez a háború azonban nem a mi háborúnk” – tette hozzá a miniszterelnök politikai igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×