eur:
396.98
usd:
355.38
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Angela Merkel kancellár és Jens Spahn egészségügyi miniszter a német kormány hetenkénti ülésére érkezik a berlini kancellári hivatalban 2020. április 8-án. A belügyminisztériumban további szigorításokat tartalmazó tervezet készül a koronavírus-járvány visszaszorításának érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Action Press pool/Henning Schacht

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.

A csokor gesztusértékű volt, egyesek szerint annak bizonyítéka, hogy Merz és Merkel legalábbis a nyilvánosság előtt elásta a csatabárdot. Közismert volt ugyanis, hogy a 68 éves Merz és a születésnapos Merkel korábbi viszonyát nem éppen harmónia jellemezte. Mindez politikai pályafutásuk több mint két évtizeddel ezelőtti időszakára nyúlik vissza, amikor a későbbi kancellár még csupán az akkori ellenzéki CDU elnöke, Merz pedig a konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU parlamenti frakciójának vezetője volt.

Akkoriban szinte nyílt titoknak számított, hogy nem szívelték egymást, és gyakoriak voltak köztük a nézeteltérések. A krónikák szerint 2002-ben Merkel menesztette Merzet a frakció éléről, aki ezután felhagyott a politikával, folytatta korábbi ügyvédi praxisát és multinacionális cégek tanácsadója volt. 2020-ban feladta üzleti tevékenységét, hogy ismét a politikai pályára összpontosítson, és többszöri próbálkozás után 2022. január végén lett a CDU elnöke.

Mindez azt követően történt, hogy Angela Merkel a párt 2018. októberi kongresszusán bejelentette: nem pályázik újra a párt elnökségére, és 2021-ben mandátuma lejártával a kancellári posztra sem. Szavát beváltotta, és szinte teljesen visszavonult a politikától. A CDU rendezvényein nem vett részt, olykor csak előadásokat tartott. A számos nemzetközi elismerést kiváltó kancellári tevékenysége ellenére, mindenekelőtt a menekültválság kirobbanása idején tanúsított, Willkommenskultur néven ismerté vált liberális befogadási politikája miatt az elmúlt években pártjában azóta szinte "számkivetett" lett.

A radikális jobboldali AfD párt mellett az ugyancsak ellenzéki CDU/CSU az illegális bevándorlás elleni fellépés élharcosává, a CDU-ban pedig Merz ennek fő szószólójává vált. A nagyobbik keresztény párt több rendezvényén a CDU több vezetője Merzcel az élen egészen a közelmúltig élesen bírálta Angela Merkel korábbi menekültpolitikáját.

A ZDF szerint a születésnapi rendezvényen Merz ugyanakkor jó néhány kedves szóval igyekezett feledtetni az elmúlt időszak szidalmait. Így mindenekelőtt köszönetet mondott Angela Merkelnek "politikai életművéért". Kiemelte a korábbi kancellár szabadságvágyát és a politikusi pályafutása előtt fizikusi tevékenységet folytató Merkel tudomány iránti elkötelezettségét. Méltatta az euróválság, majd a koronavírus-járvány idején tanúsított politikáját, hangoztatva, hogy jelentős mértékben járult hozzá az európai kohézióhoz. A menekültek befogadásával kapcsolatos merkeli politikát ugyanakkor a ZDF szerint egyetlen szóval sem említette. Beszédének végén pedig

reményét fejezte ki, hogy Angela Merkel "továbbra is támogatni fogja a CDU-t".

A ZDF szerint a volt kancellár válaszában "minden jót és sok sikert" kívánt a kancellárjelölt Merznek a választásokig hátralévő időszakban. Közvetve utalt ugyanakkor korábbi nézeteltéréseikre, emlékeztetve arra, hogy – mint fogalmazott – "voltak hullámvölgyek" mindkettőjük politikai életében. Ezeket azonban nem részletezte.

Címlapról ajánljuk
„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Sikerül elkerülni a recessziót Amerikában? Erre kell most figyelni

Már meghallgatható a Portfolio Checklist pénteki adása. A műsor első részében azt elemeztük, hogy a második negyedéves amerikai GDP-adat hogyan hat az amerikai kamatokra és a részvénypiacokra, valamint hogy kell-e félni recessziótól a választások előtt álló országban. Vendégünk volt Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője. A második blokkban a friss munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adatokat beszéltük át Hornyák Józseffel, a Portfolio makroelemzőjével.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×