eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Az olasz elnöki sajtóiroda által közreadott képen Sergio Mattarella olasz államfő nyilatkozik a sajtó képviselőinek Rómában 2022. január 29-én, miután az olasz elnökválasztás nyolcadik fordulójában a római parlament a szükséges 505 szavazatot túllépve 759 vokssal az eddigi államfőt, Sergio Mattarellát választotta meg ismét köztársasági elnöknek.
Nyitókép: MTI/EPA/Olasz elnöki sajtóiroda

Sergio Mattarella: A populizmus fenyegeti Európát

A populizmus növekvő veszélyére figyelmeztetett Európában olasz államfő.

A háromnapos németországi látogatáson lévő olasz államfőt újságírók a jobboldali pártok uniós tagállamokban elért sikereiről kérdezték. Mattarella azzal válaszolt, hogy ezen politikai erők némelyike olyan félrevezető ígéreteket tesz, hogy vissza tud hozni egy 50, vagy 60 éve volt "aranykort".

"A világ drámai mértékben változik" - húzta alá Mattarella hozzátéve, hogy a nagy migrációs áramlatok számos embert nyugtalanítanak, de konstruktív megoldásokat kell minderre találni. Az olasz államfőt és lányát, Laura Mattarellát katonai tiszteletadás mellett fogadta a reggeli órákban Frank-Walter Steinmeier német elnök és felesége, Elke Büdenbender a berlini Bellevue elnöki palotában.

Közös sajtótájékoztatójukon Steinmeier elmondta, hogy megbeszéléseiken kiemelt szerepet kapott a demokrácia kérdése.

A német elnök szintén a demokráciára leselkedő veszélyekre figyelmeztetett. "Egyre nagyobb aggodalommal (...) látunk polarizációs tendenciákat társadalmainkban" - hívta fel a figyelmet Steinmeier utalva az utóbbi német tartományi választások eredményeire. Hangsúlyozta, hogy fontos vissza szerezni a lakosság bizalmát.

A német kancellár hivatala szerint Mattarella az esti órákban Olaf Scholzcal is találkozik, hogy megvitassanak bilaterális és európai uniós ügyeket.

Mattarella és lánya, Steinmeier és felesége kíséretében szombaton Bonnba, illetve Kölnbe utaznak tovább, ahol a megbeszélések egyik súlypontja a klímaváltozás lesz. Vasárnap a két elnök Olaszországba utazik tovább, ahol Bolognában közösen részt vesznek a marzabottói mészárlás 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen. A mészárlás volt a második világháborús háború egyik legsúlyosabb, német katonák által Olaszország területén elkövetett háborús bűncselekmény, amelyben civilek százait gyilkolták meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×