eur:
396.96
usd:
355.96
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Chief Medical Officer Professor Chris Witty during a media briefing in Downing Street, London, on coronavirus (COVID-19). Picture date: Friday January 22, 2021. (Photo by Leon Neal/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: Leon Neal/PA Images via Getty Images

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.

Sir Chris Witty, Anglia tisztifőorvosa mindennapi arccá vált a brit otthonokban a pandémia idején. A Covid-19 járványt övező intézkedések máig vitát kavarnak a szigetországban és a csendes szavú szakértő most valószínűleg sokakat feldühít legutóbbi megjegyzésével. A pandémiára adott válaszról szóló meghallgatásokon ugyanis azt mondta: a kormány valószínűleg eltúlozta a Covid-veszélyét... máskor pedig túl laza volt.

Sok tudóshoz hasonlóan Witty sem fogalmazott teljesen egyértelműen – legalábbis nem elég egyértelműen azok számára, akik fekete vagy fehér állásfoglalást akarnak. Azt mondta, hogy a brit kormány „valószínűleg eltúlozta” a pandémia elején a figyelmeztetéseket, és nem volt jó ötlet a külvilágtól való teljes izolációra felszólítani a sérülékeny – gyakran idős és amúgy is magányos – embereket.

„Nagyon nehéz megfelelő szinten kommunikálni az aggodalmat a közvélemény felé” – mondta a vizsgálat során tartott meghallgatáson. Bár akkor konzervatív kormány volt hatalmon, éppenséggel sok konzervatív médium írta azt, hogy a kabinet „pszichológiai hadviselést folytatott a Félelem Projekt részeként”, azért, hogy rákényszerítsék az embereket a szabályok követésére. (Jegyezzük meg: Nagy-Britannia korántsem volt olyan szigorú, mint Kína vagy akár más európai országok).

Az időközben napvilágra került kutatási eredmények szerint emellett a Covid-korlátozások súlyos kárt okoztak sokak – különösen a fiatalok – mentális egészségének. Ugyanakkor kiszivárgott kormányzati WhatsApp-üzenetekben az volt olvasható, hogy az akkori egészségügyi miniszter, Matt Hancock javasolta: „hozzuk rá a frászt az emberekre”, hogy tartsák be a szabályokat.

A tévében és a rádióban egymást érték a vészjósló hangvételű, a kormány által fizetett reklámok, amelyek azt sugallták, hogy az összeomlás szélén állt az egészségügy, ezért senki ne terhelje még tovább a kórházakat.

„Volt, amikor túltoltuk, és az emberek borzalmasan féltek valamitől, amikor a kockázat alacsony volt, máskor nem hangsúlyoztuk eléggé és az emberek nem fogták fel, milyen veszélybe sétálnak bele”

– mondta Witty.

A konkrét baj szerinte az volt, hogy sokan nem mentek orvoshoz vagy kórházba az egyéb problémáikkal, mert vagy a Covidtól féltek, vagy attól, hogy leterhelik az egészségügyet. Például kevesebb szívrohammal fordultak a kórházakhoz, ami szerinte egyértelmű bizonyíték arra, hogy a lakosok még vészhelyzetben sem támaszkodtak az ellátásra.

Witty elismerte azt is, hogy a maszkviselésről szóló ajánlások is zavarosak voltak. Amiben nem tudott megnyugatót mondani, az az volt, amikor közölte: „Nem hiszem, hogy más üzenetek más viselkedést váltottak volna ki”.

A vizsgálat során meghallgatott tanácsadók pedig korábban azt mondták: a politikusok egyszerűen nem értik a tudományos magyarázatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 15:45
×
×
×
×